A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Olajháború tört ki a koronavírus miatt: brutálisan csökkenhet a benzin ára

Úgy néz ki, örülhetnek az autósok, a koronavírus következtében ugyanis csökkenhet az üzemanyagok ára: hamarosan 300 forintba kerülhet a benzin!

A hvg.hu hosszasan írt friss cikkében arról, hogy a tavaly év végén fejét felütő koronavírus először éppen Kína egyik gazdasági központjára, Vuhanra és környékére mért hatalmas csapást, majd hasonlóan hatott Olaszország gyengélkedő gazdaságára is. A mostanra több ezer áldozatot szedő, Európa-szerte is burjánzó járvány drasztikus hatással volt az olajiparra is. Mivel Kína a világ legnagyobb energiaimportőrének számít, így amennyiben ott leáll valamiért a gazdaság, az befolyásolja az olajárakat is. A koronavírus miatt világszerte visszaesett a turizmus, az emberek kevesebbet utaznak. Kínában az autóikat is kevésbé használják, tehát csökken az olaj iránti igény, amiből Kína is kevesebbet akar vásárolni, ez pedig árcsökkenéshez vezet, lévén Kína a világ legnagyobb olajimportőre.

A hírportál azt írja, az árak eddig harmadával csökkentek. Ennek megelőzésére az OPEC, vagyis a kőolajexportáló országok szervezete a múlt héten arra a komoly döntésre szánta magát, hogy a kőolaj-kitermelésből napi 1,5 millió hordóval vesz vissza. Ám Oroszország a tervet elutasította, erre válaszul Szaúd-Arábia agresszíven reagált: az olaj hordójához akár 6-7 dollárral olcsóbban hozzájuthatnak általuk a kínai ügyfelek, a termelést pedig napi kétmillió hordóval gyarapítják – ezzel megüzenve: kezdetét veheti az árháború! Anton Szilvanov orosz pénzügyminiszter azt mondta, készek az olajárak zuhanására.

A hvg.hu cikkében arról is olvashatunk, hogy az olajháború nemcsak az Amerikai Egyesült Államokra, de Magyarországra is hatással lesz. Az Erste Befektetési Zrt. EMEA olaj- és gázipari elemzője, Pletser Tamás azt mondta: „Ami most biztos, hogy mind a szaúdiak, mind az oroszok annyi olajat termelnek majd, amennyit tudnak, hiszen ez a rövid távú érdekük”. Az elemzők szerint a kereslet 1,4 millió hordóval gyarapodhat idén, ám most 150 ezres mínuszban vannak.

„Ez pedig könnyen tovább eshet, ha nem sikerül a mostaninál sokkal jobban kezelni a koronavírus okozta helyzetet. Olaszország egyelőre nagyon rosszul reagált a vírus megjelenésére, nagy kérdés, Németország miként fog” – mondta Pletser Tamás, aki úgy véli: a magyar gazdaságra nagy hatással lehet az, ahogyan Németország reagál az eseményekre.

„A lakosság leginkább azt fogja észlelni, hogy egy hét alatt akár 60-70 forinttal is eshet a benzin és 40-50 forinttal a dízel ára. Ez csak első hallásra meglepő, hiszen lényegében lefeleződött az olajár, az ilyen változás pedig általában néhány nap alatt begyűrűzik a benzinkutakra” – fogalmazott Pletser, akinek szavait a hvg.hu idézte. Egyelőre nem tudni, a történések hosszabb távon milyen hatást gyakorolnak a Molra, ami hétfőn a tőzsdén 12 százalékos mínuszt produkált.

„Kicsit abnormális az esés, amiként kicsit abnormális, ahogy az egész világ reagál a vírusjárványra. Ám ez azt is jelenti, hogy egy jó hír hatására könnyen vissza is pattanhat az árfolyam” – magyarázta Pletser, aki hozzátette: amennyiben az európai hatóságok és politika nem kezeli jobban ezt a helyzetet, fennáll annak az esélye, hogy a koronavírus-járvány az egész világon itt üt majd a legnagyobbat.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések