A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Felfüggesztik az intézetelhagyást: szigorúbb szabályok lépnek érvénybe a magyar börtönökben a koronavírus-járvány miatt

Új szabályokat vezettek be a magyar börtönökben a koronavírus miatt.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) közleménye szerint a koronavírus-járvány okán a rabok számára felfüggesztették az ideglenes intézetelhagyást, a kimaradást és az eltávozás engedélyezését is. A látogatások alkalmával a hozzátartozóknak tilos a „fizikális érintkezés” a fogvatartottakkal – írja a HVG.

Ezzel az óvintézkedéssel szeretnék megakadályozni, hogy esetlegesen koronavírussal fertőzött személy kerüljön be az intézményekbe.

A börtönök személyzetét országszerte ellátták digitális hőmérőkkel és védőeszközökkel is, valamint jelenleg is folyamatosan fertőtlenítik az intézményeket és az eszközeiket. A fogvatartottak számára is biztosították a napi többszöri kézmosáshoz és kézfertőtlenítéshez szükséges higiéniai felszerelést, így a közlemény szerint felkészültek a járványügyi helyzetre.

Az új rabok esetében egészen a járványhelyzet végéig egy közegészségügyi vizsgálatot vezettek be, s csak ennek elvégzése után mehetnek majd közösségbe. A vizsgálat során ellenőrzik az elítélt testhőmérsékletét, illetve az utazási előzményeit is számon kérik. Ha egy ilyen ellenőrzés során fertőzésgyanú állna fent egy személy esetében, azonnal elkülönítik és laborvizsgálatokat végeznek rajta, hogy megbizonyosodjanak arról, valóban koronavírussal fertőződött-e.

„Amennyiben az eredmény pozitív és a fogvatartott polgári egészségügyi intézménybe szállítása és járványügyi elkülönítése indokolt, úgy azt a mindenkori biztonsági szabályok betartásával, egyben az intézkedést végrehajtó személyi állomány egészségügyi védelmének biztosításával hajtják végre” – írták.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések