A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hamarosan indul az űrturizmus, már hatszázötvenen jelentkeztek az útra – Ennyibe kerül egy jegy az űrrepülőgépre

Közeleg az űrturizmus korszaka! Richard Branson angol milliárdos űrturisztikai cége, a Virgin Galactic bejelentette, hogy ez év végén, a jövő év elején megkezdi szuborbitális űrrepüléseit. Eddig 650-en vettek jegyet az útra, amelynek ára 250 ezer dollár (78 millió Ft), így a cég 80 millió dollárnyi (24,9 milliárd Ft) vásárlói előleget kalapozott össze. Ők lesznek a „kezdő" csapat, amely már a tavaly nyárra elkészült szupermodern új-mexikói űrbázisról indulhat el a VSS Unitynak nevezett űrrepülőgéppel.

– Bár az űrturizmus elsősorban a gazdagok kiváltsága, úgy látjuk, egyre nagyobb az igény rá – nyilatkozta Stephen Attenborough, a Virgin Galactic kereskedelmi igazgatója.

– Felméréseink szerint három-négyezer ember vágyik erre a különleges élményre, ezért elindítottuk a One Small Step (Egy kis lépés) programunkat, amely viszonylag olcsón biztosít helyfoglalást azoknak, akik komolyan gondolják ezt a kalandot, és az elsők között akarnak lenni.

A viszonylag alacsony árú, 1000 dolláros (310 ezer Ft-os) speciális foglalási díjjal mindenki bebiztosíthatja magának, hogy részt vegyen az űrturistaprogramban, ugyanakkor ennek az is a célja, hogy az embereket felkészítse az űrbe jutás előtt, és tagjai lehessenek egy galaktikus közösségnek.

– Már nagyon várom, hogy megpillanthassam az űrből a Földet, de nem vagyok türelmetlen – beszélt elvárásairól a Daily Mailnek Julian Ranger mérnök-vállalkozó, aki 2007-ben írta alá szerződését és befizette a tarifát.

– A Virgin folyamatosan készít fel bennünket az utazásra, informál bennünket, rendezvényeket szervez. Kezdünk egy igazi űrhajósközösséggé válni. Izgalmas út előtt állunk, számoljuk vissza a napokat.

Verseny az utasokért

Branson űrutazási cégének két legnagyobb riválisa az Amazon alapító Jeff Bezos vállalata, a Blue Origin, valamint a SpaceX, amelyet a Teslát alapító Elon Musk hozott létre. Ez utóbbi a NASA egyik legnagyobb partnere, és célja a Mars meghóditása. A Blue Origin azonban elsősorban nem a Marsra szállásban gondolkodik, hanem a tömegek világűrbe küldésében, akik bolygónk túlnépesedése esetén a Föld körüli űrvárosokban élhetnének.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések