A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Égeti a kalóriákat, méregtelenít, és cukorbetegek is ihatják: így készítsd el a pitypangteát

A népi gyógyászatban régóta használják a gyermekláncfüvet áldásos hatásai miatt.

Bárányfejűfű, barátfű, békavirág, disznósaláta, pimpó, cserbóka vagy pitypang - a gyermekláncfűnek több száz elnevezése van, nem véletlen, hogy a népi és természetgyógyászatban is régóta használják.

A tavasz hírnöke a pongyola pitypang, ami a gyermekek egyik kedvenc kinti játéka: bóbitás, repülő magjait szívesen fújják a levegőbe, és gyönyörű aranysárga virágaiból pedig koszorút, láncot készítenek - innen a gyermekláncfű elnevezése. Pedig ez a kerti gyomnövény nem csak arra jó, hogy az udvaron vagy a réten játsszanak vele. Talán a mai napig kevesen tudják, milyen értékes hatóanyagokat és vitaminokat tartalmaz.

Ennyi mindenre jó a pitypang

Bár a kerttulajdonosok gyakran tekintenek a pitypangra gyomnövényként, amelyet nehéz kiirtani, valójában a benne levű keserűanyagok miatt egy sokoldalú gyógynövényről van szó: remek béltisztító, emésztésserkentő, gyulladáscsökkentő, de külsőleg alkalmazva olyan bőrbetegségek enyhítője is lehet, mint az ekcéma, köszvény vagy reuma. Tanulmányok kimutatták, hogy fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának kockázatát - írja a Healthline.com

Hogyan fogyhatsz a gyermekláncfűvel?

A pongyola pitypang a tavaszi méregtelenítőkúrák fontos alkotóeleme, részei salaktalanító teakeverékekben is megtalálhatóak. Keserűanyagai, a laktonok az emésztőenzimek működését segítik azáltal, hogy javítják a gyomor-bélrendszer nedveinek a kiválasztását. Enyhe hashajtó hatása révén a méregtelenítésben játszik fontos szerepet.  

Így készítsd el a pitypangteát

Az étkezési célokra is használt levelét és gyökerét ősszel és tavasszal gyűjtik, míg áprilistól egészen a nyár végéig a virágokat lehet betakarítani. A zsenge levelekből salátát vagy főzeléket lehet készíteni, gyökerét az emésztés és vértisztítás elősegítésére használják, friss virágából pedig szirupot, azaz pitypangmézet is készítenek.

A belőle főzött tea szél- és vizelethajtó, fokozza az epe termelődését és kiválasztódását, de májpanaszok kezelésére is alkalmazzák. A kutatások azt mutatták, hogy levelei és gyökérzete csökkenti az éhgyomri vércukorszintet, ezáltal cukorbetegeknek is ajánlott.

Hozzávalók:
* 2 evőkanál gyermekláncfű (minden része)
* Fél liter víz
* Egy evőkanál teavaj

Elkészítés:
A pitypangot áztasd be fél liter vízbe, majd 20 percig főzd, és szűrd le a folyadékot. A teavajat és a főzetet tedd turmixgépbe, és 10 másodpercig keverd őket össze. Töltsd csészébe, és frissen fogyaszd.

A gyermekláncfű napi adagja ne lépje túl a 4-6 grammot, fogyasztása pedig kúraszerűen javallott: napi egy-két csészét fogyassz három héten keresztül, majd tarts 1-2 hét szünet.

Fogyasztása nem javasolt azoknak, akiknek epeköve vagy gyomor- és nyombélfekélye van. Használat előtt mindenképp érdemes orvossal konzultálni.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések