A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kisújszálláson és Karcagon is erdei fülesbaglyok kolóniái telelnek át

Az erdei fülesbagoly talán a legismertebb a baglyok közül. A Nagykunságban pedig kifejezetten sok egyed él. Megyénkben igen népes kolóniákkal büszkélkedhet Kisújszállás, Karcag, Túr­keve és Mezőtúr is.

Mezőtúron szintén népes csoport él, általában százötven egyed ver tanyát az örökzöldek lombjai között vagy a fűzfákon. A mesevilágból a bölcsességéről ismert éjszakai vadász valóban kiváló megfigyelő és gondos tervező.

– Sokan nem is gondolják, de ezek a madarak képesek nagyon jól felmérni a környezetük lehetőségeit, és bizony élnek is ezekkel – kezdte Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának természetvédelmi tájegységvezetője.

Hozzátette, hogy a baglyok ragaszkodnak a kiválasztott élőhelyükhöz, így ahol zavartalanul tanyát verhetnek, ott képesek egy életre letelepedni. A Körös–Maros, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park védett területeinek jelentős része található a Nagykunságon, így megyénkben is. Országos szinten is figyelemre méltó az említett településeken található áttelelő erdei fülesbagoly-állomány.

– Túrkevén háromszáz, de nem ritkán négyszáz példány is összegyűlhet. Mezőtúr sem marad el sokkal, közel kétszáz madár tölti itt a telet – mondta a szakember. A legcsábítóbb tényezőket a bőséges élelem mellett a biztonság és a kellemesebb hőmérséklet jelentik. A hideg téli napokon a városok és zárt területek klímája jóval elviselhetőbb, ráadásul kevesebb vetélytárssal kell számolniuk. A baglyok jelenléte jól érzékelhető akkor is, ha éppen a fák lombjai között rejtőznek. A földön összegyűlt ürülék és az úgynevezett köpetek jelentenek félreérthetetlen bizonyítékokat.

– A tévhittel ellentétben ezek nem terjesztenek veszélyes fertőzéseket. Sokakat zavar és félnek ettől, ám mivel nincs közvetlen érintkezés, nem kell ilyesmitől tartani. Az viszont tény, hogy rengeteg kártevőt elpusztítanak – részletezte Monoki Ákos.
Az előző kora tavaszi időszakban megszámlálták a túri állományt, akkor egy kétszázas kolónia pihent meg a városban. A belvárosi református templom felújítása zavarta a tollasokat, így egy időre csökkent a létszámuk. Az állványok lebontása után ismét több telelő érkezett.

– Sokan kedvelik őket, közösen igyekszünk vigyázni arra, hogy lehetőleg nyugodt körülmények között éljenek – mondta Metzker Krisztina, a Mezőtúri Lokálpatrióra Egyesület tagja. Arról szintén beszélt, hogy a városban a baglyok leginkább a fűzfák, tuják és a fenyők sűrű lombjait kedvelik, ezekben vernek tanyát. Egyebek mellett a Karcagi Szakképzési Centrum Teleki Blanka Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiumának udvarán telel egy népes bagolytábor. Emellett a Dózsa György és Stromfeld Aurél úton találkozhatnak velük a szemfüles járókelők.

– A magas épületek ablakai nagy veszélyt jelentenek rájuk, hiszen könnyen nekirepülhetnek ezeknek. Így az ott élők igyekeznek matricákkal, vagy egyéb, a madarak számára is észrevehető jelzésekkel figyelmeztetni őket a veszélyre – részletezte Krisztina. Hozzátette, hogy egyébként gyakran megfigyelik őket, ami a felnőttek és főleg a gyermekek számára jelent nagy élményt.


Népes csoportokban ismerkednek

A baglyok azért is kedvelik a nagy létszámú kolóniákat, mert ilyen formán kötnek új ismeretségeket. Tavaszra pedig már párt is találnak. Nem építenek fészket, inkább költésre alkalmas helyeket keresnek. Mezőtúron volt rá példa, hogy a pár egy lakás teraszának balkonládájában nevelte a fiókáit, a lakók legnagyobb örömére.

Olyan is előfordult Kisújszálláson, hogy kedvező időjárási feltételek mellett télen költöttek a baglyok és sikeresen felnevelték az utódokat. A fiókák eltérő ütemben fejlődnek, néhány nap eltéréssel kelnek ki a tojásból. Az apróságok gyorsan elhagyják a fészket és ágakon ülve vagy a hajlék mellett várják az eleséget a gondos szülőktől.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések