A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Itt a Miniszterelnökség válasza Karácsony Gergely felvetésére: a főváros döntése, hogy mit csinál a Lánchíddal

Mi lesz a Lánchíd sorsa? Egyre sürgetőbb a lezárás és a felújítás megkezdése, ám egyelőre még az sem tisztázódott, milyen szerepet is fog betölteni a jövőben az átkelő.

"A Lánchíd ügyében a korábban elkülönített pénzről már az elődöm is elmondta, hogy kevés. Azóta sem lett több, csak a híd felújítása válik egyre inkább halaszthatatlanná. Mivel nem csak Budapest, hanem az egész ország egyik legismertebb szimbólumáról van szó, a Lánchíd megóvása, felújítása közös ügy kell legyen. További funkciójáról is közösen, a budapestiek bevonásával kell dönteni, érdekelne például, mit gondol a miniszterelnök arról, hogy a Lánchídból gyaloghíd legyen" - jelentette ki csütörtöki Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester.

Az nyilvánvaló, hogy a híd állapota egyre csak romlik és minél korábban el kellene kezdeni a felújítást, azonban ahogy azt Orbán Viktor a kormányinfón jelezte, csak annyi pénzt tudnak szánni a Lánchíd-projektre, mint Tarlós vezetése alatt. Mint mondta: nem azért mert nem akarnak többet, hanem mert ennyi van.

Dorosz Dávid, főpolgármester-helyettes úgy véli, "alapvetően át kell gondolni a Lánchíd jelenlegi helyzetét" és annak a budapestiek életében betöltött szerepét és egyeztetéseket folytatnak a kormánnyal.

Az ATV által megkérdezett budapestiek úgy látják, hogy bár a Lánchíd lezárása és átalakítása a gyalogosok számára jó ötlet lenne, azonban aggódnak a környező hidakon megnövekedett autósforgalom miatt. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke szerint mindez megoldható lenne komolyabb közlekedési káosz nélkül is, példaként a Margit híd esetét hozta fel, amelynek hosszadalmas felújításához is képes volt alkalmazkodni a főváros. Ráadásul, mint mondta, "a Lánchíd a Szabadság-híddal együtt a legkisebb forgalmú átkelő" a BKK autóbuszai pedig tudnának alternatív útvonalon közlekedni.

Az ATV Híradója a Miniszterelnökséget is megkereste az ügyben, ők azt válaszolták: a híd igénybevételi és használati módjának meghatározása a fővárosi önkormányzat kizárólagos hatásköre.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések