A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Komcsi lett a polgármester, menekül a Dunaferr: 350 embert bocsát el

A nehéz gazdasági helyzetbe került társaság közleményt adott ki, melyből kiderülnek a leépítés részletei. A létszámcsökkentési folyamat jövő év végéig zárul le. 
350 munkavállalót érintő létszámcsökkentést jelentett be az ISD DUNAFERR Zrt. a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatala felé 2019. október 29-én – derül ki a cég közleményéből.

A közleményt megelőzően a Dunaferr cégvezetője, Evgeny Tankhilevich egy levélben jelentette be, hogy ez az év rendkívüli kihívások elé állította az európai acélgyártókat, és a 2008-as válság óta még soha nem volt ennyire súlyos a helyzet, ezért "nincs más választásuk", mit a leépítés.

"A helyzet komoly és súlyos, a tét pedig a vállalat jövője"

- állt a levélben, melyet a Portfolio.hu idézett.

"A legnagyobb acélfelhasználó iparágakban tapasztalható visszaesés az acélipar gyengülését, a kereslet csökkenését okozza, ami együtt jár a magas vasérc- és szénárakkal. Azaz, a kereslet csökken, miközben a termelés drágul. Költségeinket pedig még tovább növelik az Európára jellemző szigorú környezetvédelmi és szén-dioxid kibocsátási előírások terhei"

- írta a dunaújvárosi acélmű cégvezetője.

A termelés és a működési költségek visszafogása, a beruházások átütemezése és a túlóraszámok csökkentése sem bizonyultak megoldásnak és a helyzetet súlyosbítja, hogy a munkaerőhiány miatt emelkedtek a fizetések.

Így összességében 2019. első negyedévétől jelentős veszteséggel működtek, amire már nem nyújtanak fedezetet a 2017-2018-as években képzett tartalékok, tehát elkerülhetetlenné vált a leépítés a régió vezető acélgyárában.

A létszámcsökkentési folyamat 2020. december 31-ig zárul le.

A közlemény szerint a törvényi előírásoknak megfelelően tájékoztatták a Központi Üzemi Tanácsot és a szakszervezeteket a munkáltató szándékáról és a hatósági bejelentésről és minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy ebben a nehéz helyzetben is segítse az érintett dolgozókat - számolt be a 24.hu.

A kollektív szerződésben biztosított szabályok szerint minden érintett munkavállaló számára felajánlanak más munkakört – jelenleg betöltetlen vagy kölcsönzött munkaerő által betöltött pozíciót –, ahol folytathatják a munkát a vállalat kötelékében.

Amennyiben az érintett ezt nem fogadja el, végkielégítéssel távozhat a vállalattól, vagy élhet a Dunaferr Foglalkoztatásért Acélalapítvány által biztosított lehetőségekkel.

Az 1994-ben létrehozott alapítvány 1 éven át anyagi támogatást és segítséget nyújt a továbblépéshez.

Az Acélalapítványhoz átkerülő munkavállalók az első 6 hónapban teljes bérüket kapják kézhez, a második 6 hónapban pedig az összeg a bér 80 százalékára változik. Az egy éves támogatás, adott feltételek teljesülése mellett további 1 évvel hosszabbítható. Az Acélalapítvány azonban nem csupán anyagilag támogatja az elbocsátott munkavállalókat, hanem képzésekkel, tréningekkel, mentorálással, munkaügyi központ által szervezett előadásokkal, jogi tanácsadással is igyekszik segíteni.

Egyébként utoljára 2013-ban volt nagyobb, 1500 fős leépítés a Dunaferrnél – akkor a 7500 fős létszámból küldtek el ennyit.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések