A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

2030-ra felére csökkenhetne az üvegházhatású gázok kibocsátása, ha az emberek összefognának

A tudósok szerint egységben az erő, vagyis az olyan civil mozgalmakban, amelyek gyors intézkedéseket sürgetnek az éghajlati pusztulás ellen. 
A tudósok meghatározták, hogyan lehet 2030-ra felére csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását: erős civil társadalmi mozgalmakra van szükség a változás ütemének felgyorsításához, mondja egy friss tanulmány, melyről a The Guardian közölt részleteket.

A kutatók szerint, ha csak néhány jelenlegi technológia és viselkedési trend szélesebb körben alkalmazásra kerül, akkor a következő évtizedben el lehet érni a károsanyag-kibocsátás szükséges mértékű csökkenését. Bármely változás kulcsa az egyre növekvő társadalmi mozgalmakban rejlik, amelyek gyors intézkedéseket sürgetnek az éghajlati pusztulás ellen, így cselekvésre késztetve a népességet és a politikai vezetőket.

A tanulmány rávilágít, hogy a nap- és szélenergiát, amely sok régióban olcsóbb a fosszilis tüzelőanyagoknál, sokkal jobban el kéne terjeszteni, hogy helyettesítse a széntüzelésű energiatermelést, és ez önmagában csökkentheti a villamosenergia-termelésből származó kibocsátások felét 2030-ra.

Az elektromos járművek gyors elterjedésének fenntartása a világ egyes részein szintén fontos volna. Ha ezek tennék ki a piac 90%-át, akkor jelentősen csökkenne a közlekedésből származó kibocsátás.

Az erdőirtás kerülése és a földgazdálkodás fejlesztése a következő évtizedre évente mintegy 9 milliárd tonnával csökkenthetné a szén-dioxid kibocsátást, de az ellentmondásos támogatások, a szegényes tervezés és a különböző érdekek megakadályozhatják ezt.

A jelentés szerzői szerint a polgári mozgalmak előidézhetik a magatartásváltozást, például alakíthatnak a túlzott húsfogyasztás szokásán és nyomást gyakorolhatnak a kormányokra és a vállalatokra.

"Látom a bizonyítékait annak, hogy a társadalmi és gazdasági fordulópontok igazodnak egymáshoz. Kijelenthetjük, hogy a következő évtizedben megvan a lehetőség arra, hogy a történelem során tapasztalt leggyorsabb gazdasági átalakulást megtörténjen"

- jelentette ki Christiana Figueres, az ENSZ korábbi éghajlati tisztviselője.

A szakértők 36 olyan fejlesztést azonosítottak, amelyek a szükséges kibocsátáscsökkentést eredményezik, a megújuló energiától kezdve az élelmiszer-előállítás megváltoztatásáig, a városok tervezéséig és a nemzetközi közlekedésig, például a hajózásig. Mindegyik 2030-ra megvalósítható.

"Noha az átalakulás mértéke példátlan, a sebesség nem. Ez most egy verseny az idővel, de a vállalatok, sőt az egész iparág kevesebb, mint 10 év alatt is sok jelentős átalakulásra volt képes"

- mondta Johan Rockström, a potsdami Klímahatás-kutatási Intézet igazgatója.

A társadalmi mozgalmak kiemelt prioritást élveznek, mivel a fogyasztók nyomást gyakorolhatnak a vállalkozásra, amelyek áruit vásárolják, és a nyilvános támogatás lehetővé teszi a politikai vezetők számára, hogy merészebb politikákat fogadjanak el.

Az országok, beleértve az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Svédországot és Norvégiát, elfogadták a 2050-re vonatkozó nulla nettó szén-dioxid-kibocsátási célt.

Owen Gaffney, a Stockholm Resilience Centre stratégiai igazgatója, a jelentés társszerzője olyan digitális platformokra hívja fel a figyelmet, mint a Facebook, az Amazon és a Google.

"Tekintettel arra, hogy [ezek a platformok] a magatartást és a fogyasztást közvetítik, talán többet is megtehetnek a társadalmi célok támogatásáért, például a reklámok és a magas szén-dioxid-kibocsátású tevékenységek promóciója terén. A kormányok itt is észrevehetnék a lehetőséget a politikai innovációra."

Szerinte a kormányoknak többet kell tenniük a viselkedési változások támogatása érdekében, az étkezési választásoktól kezdve a tömegközlekedés elérhetőbbé tételéig.

A 2050-es nulla nettó szén-dioxid-kibocsátási célok eléréséhez szükséges részletes politikai intézkedéseket azonban a nemzeti kormányoknak még ki kell dolgozniuk.

A jelentés szerzői úgy vélik, hogy ha most elkezdünk cselekedni az olyan ágazatokat illetően, mint az energiatermelés, az építőipar, a közlekedés és az élelmiszer előállítás és fogyasztás, akkor el lehet érni a kitűzött célt.

A cselekvés elmulasztása magasabb költségeket eredményez, és a jövőben még gyorsabb változásokra lesz szükség, mondják.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések