A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem várt dologgal küzdenek a 3-as metró felújításánál

A BKV szerint az azbesztmentesítési munkák “befolyásolhatják a szerződéses határidőt”.
A több mint 17 kilométer hosszú 3-as metróvonal Magyarország legnagyobb forgalmát lebonyolító vasúti rendszere, amelynek hétköznapi forgalma nagyobb, mint az ország egész vasúti hálózatáé együttvéve. Az mfor.hu megkérdezte a BKV-t, mi lesz annak a következménye, hogy a tapasztalataik szerint egy műszakban, reggel héttől délután ötig zajlik csak a felújítási munka.

A cég válasza szerint “a megújult déli szakasz átadása 2020 végén várható”. Ez három hónapos csúszás ahhoz képest, amit Tarlós István mondott az északi szakasz márciusi átadásakor, amikor a déli szakasz felújításának végét 2020 harmadik negyedévére tette.

Azbesztmentesítés

A BKV nem a lassú tempó miatt aggódik a déli szakasz esetében, hanem a folyamatban lévő azbesztmentesítési munkálatok miatt, amelyek „befolyásolhatják a szerződéses határidőt”. Az M3 metróvonal építésekor ugyanis az akkori trendnek megfelelően előszeretettel alkalmaztak azbesztszármazékokat, lévén a kitűnő hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező azbeszt egészségkárosító hatása csak később vált ismertté, Magyarországon 2005 óta tilos a használata.

Az Európai Unió szabályainak megfelelően az épületek bontásakor kötelező azbesztazonosítást és mentesítést kell végezni. A déli szakasz korszerűsítésének első lépéseként áprilisban megkezdett bontás során pedig több helyen is találtak azbesztet. Az érintett munkaterületeket azonnal lezárták. Az azbesztmentesítést a Pöttyös utcai megállóban kezdték el június 27-én, amit a Határ úti követett július negyedikén; valószínűleg mind az öt állomás érintett.

Költséges a buszos pótlás

A BKV válaszából kiderült a buszos pótlás költsége is. Az északi szakasz buszpótlása, illetve a hétvégi és esti teljes vonali pótlás tavaly 4,5 milliárd forint többlet kiadást jelentett a cégnek, ennek 44 százalékát tették ki a bérköltségek. A metró ágazat részleges leállása miatti költségmegtakarítás ezzel szemben 1,4 milliárd forint volt, így a közlekedési cégnek összességében „csak” 3,1 milliárd forintba került a pótlás.

Az idei üzleti terv szerint 216,3 millió forinttal kerül többe a tavalyihoz képest az északi szakasz március végéig tartó, ezt követően a déli szakasz, illetve hétvégi teljes vonali pótlás.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések