Hirdessen itt

Szorost szorosért követel Róháni

Teherán kész tárgyalni Washingtonnal, de elvárja az Egyesült Államoktól, hogy előbb oldja fel az ellene hozott összes szankciót – erősítette meg Haszan Róháni iráni elnök keddi beszédében, amelyet az iráni állami televízió élőben közvetített.
Róháni a már ismert teheráni álláspontot fejtette ki újra beszédében. Gazdasági terrorizmusnak nevezte a Teherán elleni washingtoni szankciókat, és kitért a Hormuzi-szorosra is, leszögezve: elképzelhető, hogy az ott áthaladó hajók nincsenek biztonságban.

„Szorost szorosért! Olyan nincs, hogy a Gibraltári-szoros számunkra nem hajózható szabadon, mások viszont megtehetik ezt a Hormuzi-szorosban” – tette hozzá Róháni, a július 19-én az irániak által a Hormuzi-szorosban feltartóztatott, brit Stena Imperio olajszállító hajóra utalva.

Az iráni hatóságok azt állítják, dokumentumokkal tudják bizonyítani, hogy a brit tanker iráni felségvizeken, rossz sávban hajózott be délről a Hormuzi-szorosba, és lefoglalása jogszerű válasz volt arra, hogy a brit királyi tengerészgyalogság július elején Gibraltárnál lefoglalta a Grace 1 nevű iráni tartályhajót.

London szerint a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai vezetéssel szemben bevezetett szankciókat.

(MTI korrigálva)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések