A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több ezren tiltakoztak San Juan utcáin a kormányzó lemondását követelve

Több ezren tiltakoztak hétfőn Puerto Rico fővárosa, San Juan utcáin a kormányzó lemondását követelve. 
Ricardo Rosselló kormányzó lemondását hetek óta követelik a gazdasági csőd szélén álló Puerto Ricóban. A szélesedő elégedetlenség oka a korrupció és a kormányzó munkatársai közötti, nyilvánosságra került sértő üzenetek sora. 

A 40 éves Rosselló vasárnap bocsánatot kért honfitársaitól, az egyik közösségi oldalon közzétette vidóüzenetében azt fejtegette, hogy tisztában van elégedetlenségükkel, és szeretné visszaállítani a bizalmat maga iránt. Egyben bejelentette, hogy jövőre már nem indul a kormányzóválasztáson, és lemond az Új Progresszív Párt vezetéséről is. A sziget legnagyobb lapja, az El Nuevo Día azonban hétfőn azonnali távozásra szólította fel a kormányzót.

A tiltakozás július 13-án robbant ki, amikor nyilvánosságra kerültek a Rosselló és munkatársai közötti üzenetváltások, amelyekben szexista és homofób megjegyzések szerepeltek, a többi között Ricky Martin énekes szexualitásáról. A nyilvánosságra került üzenetek azonban csak az utolsó cseppet jelentették a szigeten uralkodó felháborodottság hangulatában. A helybéliek kivált elégedetlenek a 2017-ben pusztító és 3000 halálos áldozatot követelő Maria hurrikán utáni helyzet "kezelésével", illetve az eluralkodott korrupcióval. 

Ráadásul az Egyesült Államok szövetségi hatóságai éppen a napokban jelentették be, hogy vádat emeltek hat ember, köztük a Puerto Ricó-i kormányzat két volt munkatársa ellen, mert a gyanú szerint több millió dollárt sikkasztottak el a szegények egészségügyi ellátását segítő szövetségi Medicaid programból, valamint különböző oktatási alapokból. 

Puerto Rico a Nagy-Antillák szigetvilágában fekszik, az Egyesült Államok társult állama. A washingtoni szövetségi kongresszusba megválasztott képviselőjének nincs szavazati joga. 

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések