A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Soha nem látott fotó egy fekete lyukról

Az emberiség már csak napokra van attól, hogy megcsodálhassa az első felvételeket egy fekete lyuk eseményhorizontjáról. Az áttörő eredményeket április 10-én leplezik le.
Az elmúlt néhány évben számtalan illusztráció született fekete lyukakról, valós közeli fotót azonban még sosem láthatott a nagyközönség az objektumokról. Ez a helyzet jövő szerdán megváltozhat, amikor a tudósok egy időben hat helyszínen gyűlnek majd össze, hogy nagyszabású sajtótájékoztató keretében leleplezzék a világ előtt az első felvételeket azokról a fekete lyukakról, amelyek a Tejútrendszerben, illetve a szomszédos galaxisokban találhatók.

A fekete lyukak összeomlott csillagok szupersűrű maradványai, melyek olyan intenzív gravitációs erővel rendelkeznek, hogy még a fény sem képes távozni belőlük. Habár teljesen feketét, tehát lényegében láthatatlanok, a kutatók úgy hiszik, a rádióhullámok, melyeket a körülöttük keringő gáz- és porfelhő ad le, láthatóvá válnak a teleszkóp számára.
Az Eseményhorizont teleszkóp (EHT), melyet a kísérlethez használnak, lényegében több teleszkóp összekapcsolásából jön létre, melyet a kutatók több mint egy évtizede fejlesztenek. A pontos eredményekről és a fotókról azonban még semmi konkrétumot nem árultak el a kutatók, akik úgy döntöttek, csak a sajtótájékoztatón számolnak be a részletekről.

Az amerikai sajtótájékoztató, mely magyar idő szerint április 10-én délután három órakor kezdődik Washingtonban, élőben lesz követhető a National Science Foundation (Nemzeti Tudományos Alap) honlapján.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések