A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb pofon Brüsszelnek! Egy európai ország nemet mondott a migrációra, Sorosra és az uniós horroralkukra

Elbukott a Macedónia névváltoztatásáról szóló népszavazás, és ezzel a macedónok hivatalosan is elutasították annak a nép által soha meg nem választott baloldalnak az aljas céljait, amely az országot a haladó Európai Unióba vezette volna be úgy, hogy közben megnyitja a Soros György civiljei által meghatározott migrációs útvonalakat az Európába tartó bevándorlók előtt.
A macedónoknak vasárnap arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy támogatják-e Macedónia EU- és NATO-tagságát azáltal, hogy elfogadják a Macedónia és Görögország között megkötött egyezményt, vagyis hajlandók-e az ország nevének megváltoztatásával rendezni egy 27 éve húzódó vitát, amely miatt Görögország blokkolta Macedónia EU-csatlakozását. Az emberek a független Macedónia mellett döntöttek, a baloldal máris trükközésbe kezdett, hogy ennek ellenére véghezvigye a nagy tervet. Cvetin Chilimanov, konzervatív újságíró szerint “a macedón egy büszke, európai nép, amely nem fogadja el a zsarolást és a fenyegetést”.

Végre van remény Macedónia számára a méltóságunkat és a függetlenségünket ért három éve tartó non-stop támadás után. Macedónia tegnap megmutatta, hogy egy büszke, európai nép, amely nem fogadja el a zsarolást és a fenyegetést, még akkor sem, ha ezek olyan hatalmas politikusoktól jönnek, mint Angela Merkel. – nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak Cvetin Chilimanov.

Az macedón újságíró nem véletlenül mondta ezt, hiszen szeptemberben a német kancellár személyesen is elutazott Szkopjéba, hogy segítse a szociáldemokrata Zoran Zajevet és beszálljon a referendumhoz kapcsolódó kampányba.

Merkel szerint “egész Európa békéje, a nyugat-balkáni régió kiegyensúlyozottsága múlik azon, hogy sikerül-e átkeresztelni az országot”, megfosztva a macedónokat az identitásuktól. Arról soha senki sem beszél, hogy mennyire fontos migrációs útvonal ez Európa felé, ahogy arról sem, hogy a jelenlegi szocialista kormány sorsa is a nemzetközi közösség támogatásától függ, hiszen őket nem választotta meg a nép, hanem az előző, jobboldali kormány céltudatos tönkretétele után tudtak hatalomra kerülni.

A szocialista miniszterelnök, Zoran Zaev azt hitte, felhasználhatja Merkel támogatását arra, hogy megfossza a macedónokat a nemzeti identitásuktól, átnevezze az országot, elfogadja ezt a megalázó alkut Görögországgal, ami azt jelentené, hogy meg kellene tagadnunk a történelmünk egy részét, és ilyen feltételekkel, arctalan, névtelen senkikként kellene csatlakoznunk az EU-hoz, illetve a NATO-hoz. Ez az, amire az emberek nemet mondtak vasárnap azzal, hogy otthon maradtak, még annak ellenére is, hogy tudták, ez a munkájukba, egzisztenciájukba kerülhet, vagy akár rendőrség általi megfélemlítésbe is. A mai nap tehát ünnep Macedónia számára. – mondta Chilimanov.

Hogy mit fog ez a döntés hozni a macedón nép számára? Chilimanov szerint az ország már így is elég nyugati és európai, hiszen a fő kereskedelmi partnerük az Európai Unió, és már rég NATO-tagok is lennének, ha a görög nacionalisták nem követeli tőlük, hogy változtassák meg az országuk nevét.

A cél az, hogy a jövőben ugyanígy együtt tudjunk működni ezekkel a szervezetekkel, anélkül hogy tagok lennénk. Ha az olyan politikusok, mint Angel Merkel kicsit gondolkodna, akkor abbahagyná a nyomásgyakorlást, és a szuverenitásunk aláaknázást, gazdasági/kereskedelmi előnyökért cserébe. Ehelyett még mindig hatalmon tartják Zaevet és mesterségesen kreált büntetőperekkel próbálják lejáratni a jobboldali, konzervatív VMRO pártot, de éppen ez volt az, amely arra ösztönözte az embereket, hogy ne vegyenek részt ebben az egészben.

Chilimanov azt is elárulta, hogy Zaev és kormánya azzal próbált meg a népszavazás előtt kampányolni, hogy sikeres EU-csatlakozás esetén az embereknek ingyenes egészségügyet és felsőoktatást biztosítanak majd.

A referendum érvényességéhez 50 százalékos részvétel kellett volna, ehhez képest a macedónok 30 százaléka ment el véleményt nyilvánítani. Az EU vezetői most arra ösztönzik Zoran Zaevet, hogy hagyja figyelmen kívül a siralmas eredményt, és ennek ellenére írja alá a megállapodást Görögország bábminiszterelnökével, Alexisz Ciprasszal.

Cvetin Chilimaov szerint ez rossz döntés, hiszen a helyzet közel sem olyan, hogy ilyen jellegű támadást indítsanak a macedón demokrácia ellen csak azért, hogy betuszkolják az országot a NATO-ba, vagy hogy olyan uniós csatlakozási tárgyalásokat kezdeményezzenek, amelyek még sok-sok éven keresztül nem zárulhatnak le.

Zaev szocialista pártja, az SDSM kommunista módszereket alkalmaz annak érdekében, hogy bűnügyi vádakat fogalmazzanak meg a VMRO politikusai ellen. Ezeket az elkövetkezendő időszakban arra fogják használni, hogy a parlamenti képviselőket megfenyegessék, ezáltal pedig belerángassák őket abba a kétharmados többségbe (120-ból 81 szavazat szükséges – a szerk.), amely a névváltoztatáshoz kell, illetve még néhány igen megalázó intézkedéshez, amelyben Zaev és Ciprasz megállapodott. Most a VMRO parlamenti képviselőin a sor, hogy ellenálljanak a nyomásnak, például annak a büntetőeljárásnak, amelyet egy női parlamenti képviselőnő fia ellen indítottak. Ebben az esetben például ezzel kényszerítik az édesanyát, hogy szavazzon igennel a névváltoztatásra, ha nem akarja, hogy a fia börtönbe kerüljön. – mondta Chilimanov.

Hozzátette: Ezek azok az értékek, amelyeket az európai politikusok 2018-ban képviselnek!

Annak ellenére, hogy úgy tűnik, hogy a macedónok tegnap az EU-tagság ellen szavaztak, a valóság egészen más. Felmérések igazolják, hogy az EU-tagság támogatottsága a macedónok körében 90 százalék fölött van, bár a görög válság, a VMRO ellen elkövetett politikai támadások és a szocialistákkal összejátszó EU-s és amerikai politikusok miatt ez az arány lényegesen csökkent az elmúlt időszakban.

A népszavazáson Chilimanov szerint Soros György is sokat veszített.

Soros Györgyék befogadtak egy csomó civil szervezetet azáltal, hogy a szélsőséges nyitott határok elvét alkalmazzák és családellenes embereket segítsenek hatalomra, ami által pedig kulturális háborút hirdettek Macedónia ellen. Sok hasonló forgatókönyvet látunk Európában és az Egyesült Államokban, ezeken keresztül pedig láthatjuk az európai diplomácia valódi, torz arcát, amely remélhetőleg elbukik jövőre az EP-választásokon.

A névváltoztatásról szóló megállapodást a szkopjei parlament egyébként már ratifikálta, de a macedón alkotmány módosítására is szükség van ahhoz, hogy az athéni képviselőház is tárgyalhassa a dokumentumot. Ezt követően az utolsó akadály is elhárul az elől, hogy Macedónia folytathassa a csatlakozási tárgyalásokat a NATO-val és az Európai Unióval.

Zoran Zaev miniszterelnök korábban még ragaszkodott ahhoz, hogy megkérdezze az állampolgárok véleményét is, bízva abban, hogy a népszavazás sikeres lesz, ugyanakkor óvatosságból már akkor sem tette ügydöntővé a referendumot, sőt a kampány végén, látván, hogy várhatóan alacsony lesz a részvétel, már azt mondta, akik nem mennek el szavazni, azoknak a véleményét nem kell figyelembe venni, csak az számít, hogy az igenek vagy a nemek kerülnek-e többségbe

A szociáldemokrata miniszterelnök júniusban írta alá görög hivatali partnerével azt a megállapodást, amely lezárta a 27 éve húzódó vitát a két ország között. A megállapodás értelmében Macedónia megváltoztatja a nevét, cserébe pedig Görögország a jövőben nem gátolja a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját. A névvita 1991 óta folyt Macedónia és Görögország között, azóta, hogy Macedónia függetlenné vált Jugoszláviától.

Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő. Ezt megelőzendő tiltakoztak a hasonló névválasztás ellen, és mindeddig akadályozták a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját. Az ország így a nemzetközi dokumentumokban eddig a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselte, alkotmányában azonban nem szerepelt a Jugoszláviára történő utalás. Macedónia az új névvel, Észak-Macedóniával egyértelművé teszi, hogy nem tart igényt az észak-görögországi területre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések