A mákos guba akkor az igazi, ha nem száraz, de nem is tocsogós, a kifli pedig kicsit ropogós.
A mákos guba az egyik legolcsóbb édesség, igazi spórolós desszert. A száraz kiflik, péksütik jól jönnek hozzá. Sok helyen az ünnepi menü fontos részét képezi. Önmagában is isteni, hát még mazsolával felturbózva és vaníliasodóval leöntve. Esetleg a maradék tojásfehérjékből habot is készíthetsz a tetejére.
Hozzávalók:
20 dkg mák
12 dkg cukor
10 dkg mazsola
8 db kifli
6 dl tej
4 db tojássárgája
2 dl tejszín
3 dkg vaj
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A kifliket vágd vastagabb karikákra. Ha nem elég száraz a péksüti, rakd pár percre a forró sütőbe, és szikkaszd meg. A tejet és a tejszínt öntsd egy lábosba, tedd hozzá a vaníliát. A tojássárgákat kavard ki jól a cukorral. Adj hozzá egy-két kanállal a meleg, tejszínes tejből, majd öntsd a lábosba. Melegítsd össze, de ne hagyd forrni, mert a tojás összeugorhat.
A kifliket öntsd le a tejes keverékkel. Hagyd, hogy a péksüti megszívja magát, de ne ázzon el. Rakd egy vajjal kikent, tűzálló tálba, és szórd meg jól a darált mákkal és a mazsolával. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 20 perc alatt.
- Sajttal töltött, mustáros, rántott csirkemell: a bunda ropogós, a hús puha, omlós
- Omlós, puha, gesztenyés kuglóf: nagyanyáink kedvenc sütije
- Baconbe göngyölt, töltött paprika a sütőből: egyszerű, mégis ínyenc fogás
- Sült gesztenye házilag: bevált trükkök a sikeres sütéshez
- Karcsúsító, almás-spenótos smoothie: ez felpörgeti az anyagcserédet
0 Megjegyzések