A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Brüsszeli rémálom! Itt a következő ország, ami elhagyja az uniót. Népszavazás jöhet!

Az olaszok többsége egy közvéleménykutatás szerint támogatná országuk kilépését az Európai Unióból (EU). Az európai parlamenti választások előtt fél évvel az unió eddigi legmagasabb támogatottságát regisztrálta a tagállamokban egy most elkészült közvéleménykutatás.
A Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában az M1 olaszországi tudósítója elmondta: a megkérdezettek 68 százaléka hasznosnak tartotta országa EU-s tagságát. Ez a legmagasabb arány, amit az elmúlt 35 évben mértek. A tagállamok mindegyikében a többség azt akarja, hogy hazája az EU tagja maradjon. Kivételt két ország képez: Csehország, ahol csak 47 százalék támogatja az EU-s tagságot, és Olaszország, ahol csak 44 százalék maradna az unióban – jelentette a tudósító.

Hozzátette: a felmérést szerint, ha Olaszországban, most olyan népszavazást tartanának, mint amilyet az Egyesült Királyságban tartottak a britek kilépéséről (Brexit), akkor az olaszok több mint fele az Italexitet, vagyis Olaszország kilépését választaná.

Az euro övezetben maradnának az olaszok

A tudósító elmondta, a csehekkel együtt Európában az olaszok a legelégedetlenebbek az Európai Unióval. Ugyanakkor viszont az olaszok 61 százaléka nem akar kilépni az euro övezetből. Tehát lehet, hogy nem tetszik nekik az EU, vagy a brüsszeli politika, de az olaszok ennek ellenére úgy gondolják, hogy a régi valutára, vagyis a lírára való visszaállás irreális lenne, és pénzügyileg-gazdaságilag nem érné meg Olaszországnak.

Az Eurobarométer felmérése szerint az európai parlamenti választások kiemelt kampánytémájának az európaiak a migrációt tartják, 50 százalékban. Majd a gazdaságot és a fiatalok munkanélküliségét. Olaszországban a migráció szintén első számú kampánytéma, de sokkal többen, a megkérdezettek 71 százaléka tartja központi kérdésnek a bevándorlási helyzetet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések