A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

NFL: már a szezonnyitón megéghet a címvédő

Magyar idő szerint péntek hajnalban a címvédő Philadelphia Eagles és az Atlanta Falcons ütközetével veszi kezdetét az NFL 2018-as idénye. A szezon jó néhány kérdésre választ ad majd, ezekből tesszük fel a legfontosabbakat!

Lesz-e esélye a címvédésre a Philadelphia Eagles-nek?

Röviden: nem sok. Hosszabban: a helyzet mégsem ilyen egyszerű. A Sasok tavaly nem kis meglepetésre értek fel a csúcsra, s hódították el első bajnoki címüket a Super Bowl-érában, tették mindezt úgy, hogy számos kulcsjátékosuk, köztük Carson Wentz, a gárda elsőszámú irányítója a szezon jelentős részét partvonalon kívül töltötte sérülés miatt. A keret nem változott jelentősen az elmúlt fél évben, a sérültek pedig hellyel-közel mind felépültek, így papíron erősebb lett a csapat, még úgy is, hogy Wentz rehabilitációja nem ért véget - s ki tudja mikor fog. Így az már hivatalossá vált, hogy a Super Bowl legértékesebb játékosának választott Nick Foles lesz a csapat kezdőirányítója a Falcons elleni nyitányon, aki úgy tűnik egy kissé berozsdásodott a szünet alatt. A Philadelphia kezdői alig-alig tudtak pontot szerezni az előszezonban, egy győzelemmel és három vereséggel zárták a felkészülést - köztük egy ocsmány 5-0-s zakóval a Cleveland ellen -, s noha ennek sok jelentőséget nem szabad tulajdonítanunk, mindenképpen intő jel lehet. Ráadásul a Falcons rögtön kemény diónak ígérkezik a rajton...

Meddig játszik még elit szinten Tom Brady?

Röviden: örökké. Hosszabban: erre a biológusok is keresik a választ. A veterán - már 41 éves! - irányító NFL-es pályafutása során nyolcszor vezette Super Bowlba a New England Patriots-ot, ezekből ötöt meg is nyert és az Eagles elleni döntőben sem hiányzott éppen sok ahhoz, hogy újabb bajnoki gyűrűt húzzon fel az ujjára. Az előző idényben őt választották az alapszakasz legértékesebb játékosának, egészen egyszerűen úgy tűnik, hogy rajta nem fog sem a kor, sem a liga keménysége. A bostoniak szokásukhoz híven nagyon sok kulcsemberüket veszítették el nyáron, hogy tovább ne menjünk Brady szinte minden elkapójától megvált a franchise (Danny Amendola és Brandin Cooks távozása is érzékeny veszteség), de a Seattle Seahawks elleni Super Bowl győzelem főszereplője Malcolm Butler sem maradt a csapatnál. Ezzel együtt amíg Tom Brady talpon van, elkerülik a sérülések és megbonthatatlan az egységük Bill Belichick vezetőedzővel, addig nem írhatjuk le a New Englandet, akik ezúttal is biztosan ott lesznek a rájátszásban.

Kik lehetnek a trónkövetelők?

Az NFL-ben 14 éve nem sikerült senkinek megvédenie bajnoki címét, s bizony idén is nagyon sok csapat álmodozik reálisan a Vince Lombardi-trófeáról. Elsőszámú trónbitorlónak talán azt a Minnesota Vikingst kiálthatjuk ki, akik megszerezték a holtszezonban Washingtonból Kirk Cousins irányítót - s megváltak az előző szezonban remeklő Case Keenumtól, az egészen jól teljesítő Sam Bradfordtól és a súlyos sérüléséből felépülő Teddy Bridgewatertől is - miközben a védelmük a liga talán legjobb egysége. Szintén joggal pályázhat a végső győzelemre a Jacksonville Jaguars, akik az előző idényben sok-sok évnyi beváltatlan ígérgetés után tényleg nagyon közel kerültek a végső célhoz, mielőtt a New England egy emlékezetes főcsoport-döntőben meg nem állította őket. Ugyancsak meg kell említenünk a New Orleans Saints együttesét az esetleges bajnokaspiránsok között, ahol Drew Brees lassan-lassan a visszavonulás gondolatával is elkezdhet kacérkodni, ám teljesítménye - akárcsak Brady esetében - nem igazán akar romlani, ráadásul Alvin Kamara és Mark Ingram személyében kitűnő segítsége akad a futójátékoknál, hogy a jó erőkből álló védelmet már meg se említsük. Komolyan kell vennünk a tavalyi évben hosszú idő után a rájátszásba visszatérő Los Angeles Rams-et is, akik olyan fenegyerekekkel erősítették meg egyébként is brutális védelmüket mint Ndamokung Suh, Aquib Talib vagy Marcus Peters, Aaron Donaldhoz pedig hozzávágtak az általa régóta vágyott gigaszerződést, így minden adott, hogy végigszántsák a ligát.

Kik okozhatnak pozitív meglepetést?

Az igazságosság jegyében mind a Nemzeti, mind az Amerikai Főcsoportból egy-egy csapatot emelnénk ki, akik beleköphetnek a már említett esélyesek levesébe, s ha nem is pályáznak reálisan a végső győzelemre, szép szezont futhatnak. Az AFC-ből ez a gárda a Houston Texans lehet, akik tavaly remekül kezdték az idényt újonc irányítójukkal, Deshaun Watsonnal, akinek azonban idejekorán véget ért a szezonja egy keresztszalag-szakadás miatt, majd a szegény embert az ág is húzza elv mentén a védelem oszlopa J.J. Watt is kidőlt a sorból. Pedig a tehetség megvan Texasban, Watt mellett Jadeveon Clowney tartja rettegésben az ellenfelek támadóit, támadó oldalon pedig olyan klasszis elkapó segíti Watson munkáját, mint DeAndre Hopkins. Bár az NFC-ben jóval ádázabb verseny lesz a rájátszást érő helyekért, a San Fransisco 49ers Jimmy Garoppolo elhappolásával megtette az első lépést, hogy lefektesse egy új csapat alapkövét. Az egykori Brady-csere vezetésével még nem szenvedett vereséget a San Fransisco, ráadásul a védelembe sikerült megszerezniük a csoportrivális Seattle bajnok corner backjét, Richard Shermant, Kyle Shanahan vezetőedző nagyon jó kis gárdát kezdett el összerakni, amelyből akár már idén kiszaladhat egy jó szereplés.

Az Oakland Raiders lesz az idény vesztese?

Könnyen lehet. Azok után, hogy a csapat az előző szezonban nem jutott rájátszásba, Mark Davis tulajdonos útilaput kötött Jack Del Rio vezetőedző talpára, hogy aztán kinevezze a csapatot korábban irányító, de egy évtizede már szakkommentátorként dolgozó Jon Grudent. Gruden szisztematikusan kezdte el szétverni a Raiderst, s úgy fest, egyelőre képtelen elfogadni a tényt, hogy ami tíz évvel ezelőtt működött, ma már aligha fog. Elcserélte a csapat és a liga egyik legjobb védőjét Khalil Macket Chicagóba, miközben kialakította a liga legöregebb csapatát. Mindezt úgy, hogy tíz éves szerződést kötöttek vele és 100 millió dollárt tesz zsebre mindezért. Dereck Carr irányító mindeközben nem csak egyik legjobb barátját, Macket, de legjobb elkapóját, Michael Crabtreet is elveszítette, hatalmas kérdőjel, mire lesz képes a csapat az idei szezonban.

Mi lesz veled, Cleveland Browns?

Hue Jackson csapatának sikerült végrehajtania azt a nem kis bravúrt, hogy az előző két alapszakaszban a 32 lejátszott mérkőzésből mindössze egyetlen egyet nyert meg, Jackson mesternek pedig azt, hogy így is meg tudta tartani állását. A szakmai vezetésben történtek változások, mint ahogy a keretben is, a clevelandiek megszerezték Tyrod Taylor irányítót Buffalóból, Carlos Hyde futót San Fransiscóból és Jarvis Landryt a Miami Dolphinstól, ráadásul sok haszontalan játékost kiebrudaltak. Visszavonult ellenben a gárda nagyöregje, Joe Thomas center, aki draftolásától kezdve egészen 2017 októberéig minden egyes támadójátéknál a pályán volt a csapatban, amíg el nem szakad a tricepsze. Az együttesben ezzel együtt megvan a tehetség, de ha idén sem tudnak néhány győzelmet összeszedni, aligha lesz maradása Jacksonnak.

Mennyire nyomja rá a bélyegét a ligára a sisakszabály?

Fontos változást vezettek be tavasszal a ligában, amely egyszerűen csak Helmet Rule-ként vonult be a szabálykönyvbe. Ennek lényege egyszerű: a játékosok mostantól nem ütközhetnek úgy, hogy fejükkel előre vetődnek rá ellenfelükre. A bökkenő annyi, hogy ezzel évtizedes beidegződéseket kell kigyomlálnia az edzőknek a játékosok fejéből, ugyanis az NFL amerikai futballistáit kicsi koruktól kezdve arra tanítják, hogyan üssék meg keményen, de szabályosan ellenfelüket. Ami viszont eddig szabályosnak számított, most tiltólistára került, a sisakkal való ütközést 15 yarddal büntetik majd, de akár ki is zárhatják a szabálytalankodó játékost a mérkőzésről, így a fegyelmezetlen játékosok nagy bajba sodorhatják csapatukat. Csak reménykedhetünk benne, hogy nem az új szabályozás fogja meghatározni az előttünk álló szezont...

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések