A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hosszú menetelésre készül Orbán Viktor a héten

Orbán Viktor hosszú menetelésre készülhet a héten: ma a parlamentben az ellenzékkel, holnap Moszkvában Putyinnal, szerdán az Európai Tanács ülésén pedig Salzburgban “kijelölt” ellenfelével, Macronnal néz majd farkasszemet, de a Sargentini-jelentés elfogadása után először találkozik személyesen Kurz kancellárral és Merkellel is szerdán.
Itthon az ellenzékkel, Moszkvában Putyinnal, Salzburgban Merkellel néz farkasszemet Orbán

Ma EU-ügyekkel foglalkozó kormányülés lesz, Orbán Viktor vezetésével ezen döntenek a Sargentini-jelentés európai parlamenti kétharmados döntését megtámadó konkrét jogi lépésekről. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt heti Kormanyinfón azt nevezte a legvalószínűbbnek, hogy az Európai Bíróságon perlik be az európai parlamentet a döntést miatt, azt nem tekintik érvényesnek, mert a Lisszaboni szerződés szerint “tartózkodó” szavazatokat is a leadott szavazatok közé kellett volna számítani – ez esetben nem lett volna meg a kétharmad, akkor ugyanis nem lett volna elég Strasbourgban a 448 igen voks a 7-es cikkelyt aktiváló Sargentini-jelentéshez a kormány szerint. A magyar kormány ezért „úgy tekint az EP döntésére, hogy a Lisszaboni szerződés értelmében nem fogadta el a Sargentini-jelentést”.

Szerdán az Európai Tanács ülésén Salzburgban, ahol Orbán Viktor a múlt szerdai sokk után először találkozik uniós “kollégáival”, az EU miniszterelnökeivel és elnökeivel, köztük Merkellel, illetve Kurz kancellárral akiben csalódtak, és akit állítólag, legalábbis a Die Presse jelentése szerint “megbízhatatlan labancnak nevezett”, valamint Macron francia elnökkel, akit pedig az első számú ellenfelének nevezett.

Kérdés, hogy Salzburgban napirendre kerül-e már a magyar ügy, elindítják-e a 7-es cikkelyes eljárást, szavaznak-e róla. A kormány diplomáciai offenzívába kezdett, Gulyás Gergely Grazban találkozott az osztrák alkancellárral. Valószínűleg e találkozónak is köszönhető, hogy az EU soros elnöki tisztét ellátó Ausztria alkancellárja, a Szabadságpárt elnöke, az erősen bevándorlásellenes Heinz-Christian Strache vasárnap bejelentette: megkérdőjelezi az európai parlament által a héten elfogadott Sargentini-jelentés érvényességét, ezért arra kérte Karin Kneissl osztrák külügyminisztert, hogy kérje ki az ügyben az Európai Unió Tanácsa jogi szolgálatának a véleményét. Világosan foglaljon állást az előtt, hogy a Tanács foglalkozik az üggyel” – mondta az alkancellár. A hivatalos napirend szerint a Brexit lesz a téma Salzburgban.

Már ma nagy vita várható viszont az Országgyűlésben. Ma kora délután kezdődik ugyanis az őszi ülésszak, és az első napon, napirend előtt felszólal Orbán Viktor miniszterelnök, nyilván a kormány megvédi Magyarországot jegyében. Az nem is kérdés, hogy a Sargentini-jelentés lesz a viták epicentrumában, a miniszterelnök felszólalásában is – erre pedig válaszolhatnak, megszabott időkeretben az ellenzéki frakciók. Kemény vita borítékolható arról is, hogy a Fidesz és a KDNP parlamenti határozati javaslatban akarja elítélni a Sargentini-jelentést. A határozat arról szól majd, amit a kihelyezett velencei frakcióülés után már hangoztattak is: a “Sargentini-jelentés egy hazug jelentés, amelyet csalással fogadott el az Európai Parlament, ezért a döntés érvénytelen”.  A kormányoldalon konzekvensen “Soros-Sargentini-jelentésről” beszélnek. Megfogalmazásuk szerint azt Soros György emberei írták és fogadták el. “Soros György zsoldosai” azért bélyegezték meg bosszúból Magyarországot, mert a magyarok többször is világosan kinyilvánították, mit gondolnak az illegális bevándorlásról. Magyarország maga védi a saját határait. Az országgyűlési határozattervezettel – a magyar emberek akaratának megfelelően – a kormány és a kormánypártok meg fogják védeni az országot – a “hazug és összehangolt támadással” szemben – mondták már Velencén.

Nagy csatát generált már a péntektől, hogy Orbán Viktor Merkel Frontex-nyilatkozatát úgy értelmezte, hogy “Brüsszel zsoldosokat” akar küldeni Magyarországra, de a kormány nem engedi, hogy elvegyék tőle a határőrizet jogát, a “kapukulcsot”, hogy aztán beengedjék a bevándorlókat. Az ellenzék-kormányoldal közötti vita még élesedhet, hiszen korábban a miniszterelnök maga mondta: Magyarország addig védi a határait, amíg ettől a feladattól az EU nem menti fel az országot. A fideszesek azonban arra hivatkoznak, hogy Merkel a Bundestagban arról beszélt, hogy nemzeti hatásköröket kellene az adott országnak átadnia az EU-nak.

A nagy parlamenti vita és a salzburgi Európai Tanács ülése között kedden, azaz holnap Orbán Viktor Moszkvába utazik és tárgyalóasztalhoz ül Putyin orosz elnökkel – ezt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke is megerősítette korábban. A téma az orosz elnökkel az asztalon a gázszállítási szerződés és a Paks 2 lesz. Magyarország az importált földgáz jelentős részét az Oroszországgal kötött hosszú távú gázszerződés alapján szerzi be, ez azonban lejár 2020 végén. A magyar kormány korábban az Északi Áramlat 2 gázvezeték kapcsán kritikus álláspontot képviselt, ez azonban inkább az Európai Bizottságnak szólt, amely Szijjártó Péter külügyminiszter szerint kettős mércét alkalmaz akkor, amikor úgy adott zöld lámpát a Németországot és Oroszországot összekötő gázvezeték építésének, hogy közben a Déli Áramlat projektet “megölte”. Sajtóhírek szerint, mára Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter munkavacsorát kezdeményezett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Mindeközben holnap délutántól folytatódik a vasárnapi tüntetés. Gyurcsány Ferenc gyújtó hangú felhívással hívta utcára a demonstrálókat, így holnap délután kormányellenes tüntetés kezdődik a Parlamenttel szemben az Alkotmány utcában. A DK elnöke szerint az Európa pártiak célja az kell legyen, hogy Orbán Viktor “az utca tömegének” tiltakozására mondjon le.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések