Kedvelj és ajánlj minket a facebookon is

Beraking News

Hirdetés

Ismét támadásba lendültek a migrációpárti hatalmak

A migrációpárti erők újabb támadást indítottak, jelezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Bécsben. A politikus szerint a támadást Emmanuel Macron francia elnök vezeti, aki közben az Európai Unió szétszakításával vádolta a magyar és az olasz vezetést.
A sorsdöntő európai parlamenti választásokhoz közeledve a migrációpárti erők újabb támadást indítottak azon európai országok ellen, amelyek a migráció ellen foglalnak állást – jelentette ki Szijjártó Péter az MTI-nek nyilatkozva, az EU-s külügyminiszterek találkozóján. A kétnapos informális üléssel kapcsolatban úgy nyilatkozott, európai színtéren tovább fog folytatódni a harc a migráció megítéléséről.

Szijjártó szerint a jövő tavasszal esedékes európai parlamenti választás hatása jelentős lesz. „Ezt a támadást a francia elnök vezeti, és most úgy látszik, hogy az északiak is próbálnak minél több érdemet szerezni ebben harcban azzal, hogy a közép-európai országokkal szemben gyakorlatilag egy versenyt indítottak, hogy ki tudja jobban őket kritizálni” – hangsúlyozta a miniszter.

„Magyarország kitart amellett, hogy a bevándorlókat nem elosztani kell, hanem nem kell beengedni őket Európába, és akik illegálisan érkeztek, azokat haladéktalanul vissza kell szállítani oda, ahonnan jöttek”, mondta.

Emmanuel Macron francia elnök tegnap az Európai Unió szétszakításával vádolta Orbán Viktor kormányfőt és Matteo Salvini olasz belügyminisztert. A Helsinkiben tartózkodó francia államfő a bevándorlást és a gazdaságot nevezte meg a „nacionalista és a haladáspárti jövőkép” ütközőpontjaként. Kiemelte, az EU-nak összetartó politikai csoportnak kell lennie, amely képes megvédeni állampolgárait.

Szerinte a haladáspártiak feladata az, hogy meggyőzzék az európaiakat: meg tudják védeni őket. „Nem fogok engedni a nacionalistáknak és a gyűlöletbeszéddel politizálóknak. Ha engem akarnak látni a fő ellenzéküknek, igazuk van” – mondta a francia államfő.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden találkozott Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel. „Az Európai Néppártban (EPP) két tábor van: az egyiket Emmanuel Macron francia elnök vezeti, ő »fel akarja robbantani« az EPP-t, és ő vezeti azt a politikai erőt Európában, amely a migrációt támogatja. A másik oldalon vagyunk mi, akik meg akarják fékezni az illegális bevándorlást” – jelentette ki akkor Orbán Viktor.

Szijjártó Péter tegnap reagált a svéd migrációért felelős miniszter nyilatkozataira is, amelyeket történelemhamisításnak nevezett. Heléne Fritzon nyilatkozatában szerdán azt állította, hogy nincs különbség a tömeges illegális bevándorlás és az ’56-os magyar menekültek között. „Az 1956-os magyar menekültek a szomszédos országokban békésen, heteken, hónapokon, volt, amikor éveken keresztül vártak arra, hogy valamely országba befogadják őket, nem támadtak rendőrökre, nem sértettek határokat, nem vágtattak végig békés országok tucatjain, és nem követelték maguknak, hogy önkényesen választhassák meg új hazájukat” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter Margot Wallström svéd külügyminiszter Twitter-üzenetére is reagált, amely szerint „Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter a demokraták és a baloldal ellen alakítanak szövetséget”. „Orbán Viktor és Matteo Salvini igazi demokraták, hiszen az illegális bevándorlás ellen harcolnak, az európai emberek akaratának megfelelően” – jelezte Szijjártó, aki csütörtökön berendelte a külügyminisztériumba Svédország budapesti nagykövetét is az ügy kapcsán.

Közben Benkő Tibor honvédelmi miniszter is Bécsben tárgyalt az uniós védelmi miniszterek informális tanácskozásán. „Európának, az Európai Unió nemzeteinek képesnek kell lenniük saját állampolgáraik megvédésére” – hangsúlyozta. Jelezte, a konferencián annak a megoldását próbálták keresni, elfogadtatni, hogy Európa biztonsága az európai országokon kell, hogy múljon. „Nekünk kell gondoskodni saját magunkról” – fogalmazott.

Fidesz–CDU-párbeszéd indult

Szorosabb együttműködésre van szükség a Fidesz és a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) között – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap, miután Berlinben a CDU főtitkárával, Annegret Kramp-Karrenbauerrel folytatott megbeszélést. Kiemelte, párbeszéd kezdődik a két párt között, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy egységesen tudjanak fellépni a jövő tavaszi európai parlamenti választáson.

Rámutatott, hogy a CDU és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió a Fidesszel együtt a jobbközép európai pártok családjához, az Európai Néppárthoz (EPP) tartozik. Hangsúlyozta: közös érdek, hogy az EP-választás után is az EPP legyen a legerősebb párt Európában. Mint mondta, fontos közös pontja lesz a választási kampánynak az illegális bevándorlás ügye, hiszen a CDU is az illegális migráció ellen van, úgy gondolja, hogy a kontrollálatlan és törvénytelen migráció Európában megengedhetetlen, és fel kell lépni ellene.

Nincsenek megjegyzések