A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Várandósan is mozoghatok?

Napjainkban, amikor egyre több pár szorul orvosi segítségre a családdá válásban, a nők elképesztően sokat hajlandóak feláldozni a vágyott babáért. Persze nem mindenáron, így ha lehet, akkor az olyan, nőiességük és önbecsülésük sarokkövét jelentő dologban, mint az alakjuk megtartása, csak végső esetben kötnek kompromisszumot.
De erre nem is feltétlenül van szükség, hiszen sokszor az alak megtartása, vagy sokkal inkább visszaszerzése csak azért nem sikerül, mert sok tévhit él a köztudatban a várandós nőkkel kapcsolatban. Ezek közül a mozgással kapcsolatosakat most egyértelműen tisztázzuk, amiben Ratkó Tünde szülésznő van a segítségére.

Hízás nélküli terhesség?

Mielőtt bárki reménykedne, nem, ilyen nincs. A hízás mértéke azonban már egészen más kérdés. Az egyik közkeletű tévhit az, hogy kettő helyett kell enni, amiről már bebizonyítottuk, hogy nem igaz. Ez persze nem akadályozza az aggódó, örülő rokonokat abban, hogy kezdjék „tömi” a kismamát minden földi jóval.

A hízás azonban nagy mumus minden terhesség tervezésénél. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen társadalmunkban, az érvényesüléshez és boldoguláshoz hatalmas jelentőséget tulajdonítunk az alaknak. A kismamák így joggal kérdezhetik maguktól, hogy kénytelenek-e lemondani kecses idomaikról csak azért, hogy anyává váljanak.

Természetesen nem, de hízni mindenképpen fognak. A baba, a placenta és a magzatvíz súlya elkerülhetetlenül megjelenik, ám a plusz kilók már messze nem feltétlenül. Ez ellen két dolgot is lehet tenni. Egyrész érdemes kerülni a B6 vitamint, de kizárólag a terhesség harmadik trimeszterében. A várandósvitaminok ebből az anyagból is nagyobb mennyiséget tartalmaznak, hiszen a baba fejlődéséhez szükség van rá, ám minden trimeszter igénye eltérő, így ha jól tagolt készítményt választunk, akkor az utolsó szakaszban kikerülhető a B6 vitamin, mely rengeteg jó tulajdonsága mellett sajnos az étvágyat is növeli. A harmadik trimeszterben már az igazi fejlődése a babának befejeződött, minden olyan funkció, szerv és mozzanat „kész”, melyhez a B6 vitaminra szükség van.

Mozgás terhesen?

Ha a B6 vitamin kerülése az egyik, akkor mindenképpen a mozgás a másik részlet, amire hangsúlyt kell fektetni. A kérdésre a válasz igen, vagyis – ha a szakember mást nem mond – akkor lehet, sőt tanácsos mozogni várandósan is!

Ennek oka nem csak az, hogy a mozgás segít elkerülni a hízást – fejti ki Ratkó Tünde. A mozgással, pontosabban a megfelelő mozgással a fittség, a jó közérzet is fenntartható, nem utolsó sorban pedig a mazgzatnak is jót tesz, hiszen a felpezsdülő vérkeringés őt is érinti. Az egészséges életmód része a mozgás, ahogyan a megfelelő táplálkozás is, hát miért éppen egy olyan kihívásokkal teli időszakban mondana le róla az ember, mint a várandósság?

Természetesen nem mindegy, mibe is fogunk bele, hiszen nem ez az alkalmas időpont a maraton lefutására, vagy a triatlon világának megismerésére. Azoknak, akik ilyenkor kezdenek el valamilyen mozgást – hiszen ezt is nyugodtan megtehetik – érdemes könnyedebb, kis megterheléssel járó mozgásformákat választani. Ilyen lehet a jóga, mely kifejezetten kismamákra is alakítható, de tökéletes lehet a kocogás, vagy éppen egy kellemes úszás is.

Akik már a várandósság előtt is rendszeresen mozogtak, aztoknak nem kell lemondani a megszokott sportról. Természetesen az intenzitás itt is fontos, de egy élsportoló nyilván lényegesen nagyobb terhelést képes megerőltetés nélkül elviselni, mint egy kezdő társa. A lényeg ebben az esetben is az, hogy mindenképpen orvossal érdemes konzultálni előtte, aki megszabja a határokat, hogy a baba, és a mama is kellemesen tölthesse azt a bizonyos kilenc hónapot!

Forrás: ratkotunde.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések