A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hat hosszú hétvége lesz jövőre, és karácsonyra is van egy jó hírünk

Három négynapos és ugyanennyi háromnapos hosszú hétvégének örülhetünk.
Négynapos hétvégék újévkor, húsvét és augusztus 20-a környékén lesznek. Háromnaposak pedig március 15-höz, a pünkösdhöz és a mindenszentek ünnepéhez kapcsolódnak.
Karácsonykor összesen öt napig lehet együtt a család.
Ezek a pihenőnapok hivatalossá akkor válnak, amikor a pénzügyminiszter kiadja a 2019-re vonatkozó, a munkarendről szóló rendeletét, de a naptárra nézve máshogy nemigen jönne ki.

Egy kis előrelátással - ha a pihenőnapok előtt vagy után még szabadnapot is kiveszünk - egész sokat lehetünk távol a munkahelyünktől. Persze a szabadság kiadásába a munkáltatónak is van beleszólása.

Mit mond a törvény a szabadságról?

A fő szabály az, hogy a szabadságot a munkáltató jogosult és köteles kiadni. A szabadság kiadásának időpontját a munkáltató határozza meg, előtte azonban meg kell hallgatnia a munkavállalót is, akit a szabadság kiadásának időpontjáról legalább 15 nappal korábban tájékoztatni kell. A munkavállalónak is vannak azért jogai: 7 nap szabadsággal ő rendelkezik, ennek kiadását 15 napos előzetes bejelentés mellett kérheti.

Az alábbi listára összeszedtük, melyek lesznek a pihenőnapok, illetve melyek azok a szombatok, amikor le kell dolgozni a plusz szabadnapokat:

Január - 1.
Március - 15., 16., 17.
Április - 19., 20., 21., 22.
Május - 1.
Június - 8., 9., 10.
Augusztus - 17., 18., 19., 20 / munkanap: 10.
Október - 23.
November - 1., 2., 3.
December - 25., 26., 27., 28., 29. / munkanap: 21.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések