A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Románia több nyugati szövetségese aggodalmát fejezte ki a büntetőjogi reform miatt

Közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát csütörtökön a büntetőjog romániai módosítása miatt az ország 11 nyugati partnere és szövetségese.
Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének honlapján közzétett állásfoglalás szerint Románia partnerei és szövetségesei felkérték a büntető törvénykönyv és a büntető eljárás módosításában érintett bukaresti hatóságokat: tartózkodjanak az olyan változtatásoktól, amelyek gyengíthetik Románia képességét, hogy eredményesen harcoljon a korrupció és bűnözés ellen.

Az Egyesült Államok, Belgium, Kanada, Dánia, Svájc, Finnország, Franciaország, Németország, Hollandia, Norvégia, Svédország szerint Románia jelentős előrelépést ért el a korrupció visszaszorításában és egy hatékony jogállam kiépítésében, és szerintük tovább kellene haladnia ezen az úton, ahogy azt az - igazságszolgáltatás működését uniós megfigyelés alatt tartó - úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében a Romániáról kiadott országjelentés is javasolja.

A felhívást aláíró nyugati partnerek és szövetségesek azt javasolják a román törvényhozóknak, hogy konzultáljanak a román Legfelsőbb Bírói Tanács, az Európa Tanács két szaktestülete, a Velencei Bizottság és a Korrupció Elleni Államok Csoportjának (GRECO) szakértőivel, megelőzendő, hogy a büntetőjogi módosítások az erőszakos cselekmények, a nemzetközi bűnözés, kábítószer-kereskedelem és embercsempészet elleni küzdelmet is hátrányosan érintsék.

Az igazságügyi törvények módosítását kidolgozó parlamenti különbizottság csütörtökön kezdte el a büntetőtörvénykönyv (btk) módosításának előkészítését. A büntetőeljárási törvénykönyv (betk) módosítását múlt hétfőn fogadta el a román parlament.

A szociálliberális koalíció az alkotmánysértő cikkelyek kijavítására, az ártatlanság vélelmének érvényesítésére és az ügyészségi visszaélések megfékezésének szükségességére hivatkozva módosítja a büntetőjogot.

A jobboldali Klaus Iohannis államfő és a jobbközép ellenzék a korrupcióellenes harc gyengítésének szándékával vádolja a koalíciót és minden procedurális eszközzel hátráltatni próbálja az igazságügyi módosítások hatályba lépését. Romániában másfél éve utcai tüntetésekkel próbálják az ellenzéki szervezetek megakadályozni, hogy a hatalom a büntetőjog szigorának enyhítésével mentse meg korrupt politikusait a felelősségre vonástól.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések