A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

ÁSZ: betartotta a jogszabályokat a DK pártalapítványa

Az Új Köztársaságért Alapítvány könyvvezetése és gazdálkodása során betartotta az előírásokat, ám 2014-ben és 2016-ban a közzétételi kötelezettségének nem tett eleget, amivel sérült az átláthatóság - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azt követően, hogy befejezte a Demokratikus Koalícióhoz (DK) köthető alapítvány gazdálkodásának ellenőrzését.
A jelentésben - amelyet csütörtökön juttatott el az ÁSZ az MTI-hez  - az is szerepel, hogy a pártalapítvány a szabályszerű gazdálkodás feltételeit kialakította, azonban a 2015-2016-ra vonatkozó egyszerűsített éves beszámolóit leltárral nem támasztotta alá.

Felidézik, hogy a pártok működését segítő tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végző alapítványokról szóló törvény szerint az ÁSZ kétévenként ellenőrzi azoknak az alapítványoknak a gazdálkodását, amelyek költségvetési támogatást kapnak.

Az Új Köztársaságért Alapítvány a törvényi előírásoknak megfelelően 2014-ben 10,1 millió forint, 2015-ben, illetve 2016-ban 40,2-40,2 millió forint költségvetési támogatásban részesült, egyéb támogatást nem kapott.

A pártalapítvány 2015-2016. évi gazdálkodásáról az ÁSZ megállapította, hogy alapító okirata és a gazdálkodására vonatkozó belső szabályozás megfelelt a jogszabályi előírásoknak, ami megteremtette a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait. A kapott támogatások elszámolása megfelelt az előírásoknak, a ráfordítások elszámolása szabályszerű volt, továbbá a pártalapítvány a 2014. és 2016. évi tevékenységéről szóló jelentéseket a jogszabályi előírásoknak megfelelően készítette el.

Ugyanakkor a 2015-2016-ra vonatkozó éves számviteli beszámolók adatainak valódiságát nem támasztotta alá megfelelő leltárral. Közzétételi kötelezettségének 2014-ben és 2016-ban nem tett eleget, mert az egyszerűsített éves beszámolóját nem tette közzé határidőre.

Mindennek nyomán az alapítvány kuratórium elnökének, a számvevőszék javaslatai alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie és azt megküldenie az ÁSZ elnökének - tartalmazza a közlemény.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések