A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor gazdasági modellje Donald Trump álmát valósítja meg

Orbán Viktort azzal vádolják, hogy önkényuralmi kormányt alakít, orosz stílusú propagandagépezetet hoz létre és az állampolgárok alapvető idegengyűlölő ösztöneire épít. Magyarország azonban továbbra is működő demokrácia, és a Fidesz olyan gazdaságpolitikának köszönheti sikerét, amely emelte a béreket és csökkentette a munkanélküliséget – írta elemzésében a Bloomberg hírügynökség.
Orbán Viktor gazdasági modellje Donald Tump amerikai elnök álmát valósítja meg – írta Magyarországgal foglalkozó elemzésében a minap a Bloomberg hírügynökség, amelynek újságírója szerint a magyar gazdasági modell néhány eszköze az Egyesült Államokban is működőképes lenne.

„A magyar kormányfő folyamatosan nyeri a választásokat, a globalizálódás áldozatait előnyben részesítő unortodox gazdaságpolitikájának köszönhetően” – állapította meg az elemző, majd feltette a kérdést: vajon megvalósítható-e Donald Trump amerikai elnök álma, hogy visszaszorítsa a globalizálódást és megsegítse annak kárvallottjait? A szerző szerint a 2010 óta immár harmadik földcsuszamlásszerű győzelmével Orbán Viktor magyar kormányfő bebizonyította, hogy ezt meg lehet tenni, legalábbis egy ideig.

A távirati iroda tudósítása szerint az elemzés utalt arra: Orbán Viktort azzal vádolják, hogy önkényuralmi kormányt alakít, orosz stílusú propagandagépezetet hoz létre és az állampolgárok alapvető idegengyűlölő ösztöneire épít. Magyarország azonban – fogalmazott a cikkíró – továbbra is működő demokrácia és a Fidesz olyan gazdaságpolitikának köszönheti sikerét, amely emelte a béreket és csökkentette a munkanélküliséget.

A cikk emlékeztetett arra, hogy 2010-ben, amikor az Orbán-kormányt megválasztották, Magyarország az összeomlás szélén állt. Az ország a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió által irányított, görög stílusú adósságprogramban evickélt, de azután nagyon határozottan elkezdődött az ország pénzügyeinek rendbetétele. 2011-ben 5,3 százalékos, 2012-ben pedig 2,4 százalékos gazdasági növekedést mutatott fel, visszafizette az adósságot az Európai Uniónak és az IMF-nek és csökkentette a külföldi valutában nyilvántartott adósság mértékét is.

Ehhez a magyar kormány államosította a magánnyugdíjpénztárakat, 15 százalékos egykulcsos jövedelemadót vezetett be, és 27 százalékra emelte az áfát, amely így Európában a legmagasabb lett. Emellett különadókat kényszerített a külföldi vállalatok által uralt szektorokra – például az energetikára vagy a pénzügyi szektorra, és újraállamosított néhány kulcsfontosságú vállalatot is, amelyet aztán magyar beruházóknak, a Bloomberg szerint gyakran a szövetségeseinek és a barátainak adott el.

A szerző Budapesten beszélgetett a Századvég intézet vezető közgazdászával, György Lászlóval, és idézte a véleményét. A magyar gazdaságpolitika kiigazította azzal a gazdaságpolitikával történő kacérkodást, amelyet Bill Clinton korábbi amerikai elnök munkaügyi minisztere, Robert Reich szuperkapitalizmusnak nevezett – fogalmazott az amerikai újságírónak György László. Hozzátette: ezt a szuperkapitalista rendszert a globális vállalatok uralma jellemzi, amelyeknek a költségek csökkentésére való törekvése oda vezetett, hogy a bérek növekedése elmaradt a termelékenység növekedése mögött.

– Magyarország a posztkommunista átmenet idején elveszítette munkahelyeinek egyharmadát, miközben Lengyelországban az az arány húsz-, a Cseh Köztársaságban tízszázalékos volt – ismertette György László. Ugyanakkor az ipar kulcsfontosságú ágazataiban döntő pozíciókat elfoglaló külföldi vállalatok jóval kevesebb adót fizettek, mint a magyar vállalkozások: a gyógyszeriparban például 2010-ben 18 százalékos adót fizettek, miközben a magyar középvállalkozásoknak 52 százalékos volt az adójuk.
– Az Orbán-kormány egyszerűen ezt az igazságtalanságot korrigálta – fejtette ki az amerikai elemzőnek a magyar közgazdász.

A Bloomberg a magyar gazdaságpolitika bemutatásakor kiemelte a jövedelemadó csökkentését, a családoknak nyújtott – és a cikk által nagylelkűnek nevezett – adókedvezményeket, valamint a külföldi adósságállomány csökkentését. Megjegyezte, hogy az Orbán-kormány 2010 óta 750 ezer munkahelyet teremtett. – A miniszterelnök lényegében azt tette, amit Donald Trump elnök ígért: enyhítette a globalizálódás veszteseinek, elsősorban is az alacsony jövedelmű dolgozóknak a terheit. Ezt ők a voksukkal honorálták az ország legszegényebb vidékein – állapította meg az elemzés.

A Bloomberg ugyanakkor idézte Chikán Attilát, az Orbán-kormány egykori gazdasági miniszterét is, aki azt fejtegette: ma már nem dolgozna Orbán Viktornak, mert szerinte radikálisan különböznek a gazdasági elképzeléseik. Chikán korruptnak minősítette a tőkének a barátok számára történő újraelosztását, kifogásolta a magánnyugdíjpénztárak államosítását, és úgy vélte, hogy a gazdasági egyensúly megteremtése az oktatás és az egészségügy kárára történt.

A volt kormánytag, aki jelenleg egyetemi professzor, túlzónak tartotta a munkanélküliségi adatokat is, mondván, hogy a 750 ezer új munkahelyben benne van a magyarországi lakhelyű, de külföldön dolgozó hetvenezer ember munkahelye is. Magyarország – tette hozzá Chikán Attila – az Orbán-kormányok éveiben 400-500 ezer embert veszített el, aki külföldre ment dolgozni.

A Bloomberg leszögezte: talán Európa bölcs is, ha finanszírozza az olyan nacionalista kormányok kísérleteit, mint a magyar vagy a lengyel, mert így megláthatja, hogy eredményeik fenntarthatók-e az ortodox gazdaságpolitikát folytató szomszédos országokéi mellett. Mindaddig, amíg a nacionalisták nem követnek el durva makrogazdasági és pénzügyi hibákat – és Orbánnal nem fenyeget ez a veszély –, üdvös dolog inkább az eltérő gazdasági modellek gyakorlati megvalósítását, semmint az akadémikusok által elképzelt ideákat vizsgálni – fogalmazott az elemzés.

A hírügynökség véleményoldalán megjelent cikk hangsúlyozta: az Orbán-kormány tapasztalatai relevánsak lehetnek az Egyesült Államoknak is.

„A magyarok néhány módszere működhetne itt is, ha a republikánusoknak lenne bátorságuk kipróbálni őket” – állapította meg az elemzés.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések