A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ne felejtse el ellenőriztetni a kéményét!

Idén jelentős változás lépett életbe a kéményseprési közszolgáltatással kapcsolatban.
– Az újítás lényege, hogy az egylakásos ingatlanban – jellemzően családi házakban – élők 2018. január elsejétől maguk dönthetik el, mikor érkezzen hozzájuk a kéményseprő – mondta Hajdu Márton tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. – Ehhez nem kell mást tenni, mint interneten, telefonon, vagy a személyes ügyfélszolgálaton keresztül időpontot egyeztetni és foglalni. Tehát ja­nuártól már nem az ingatlan tulajdonosának vagy használójának kell alkalmazkodnia a szolgáltatóhoz, hanem ez fordítva történik, a kéményseprők igazodnak a lakossági igényekhez – tette hozzá a szóvivő.

Ingyenes ellenőrzés

Az így igénybe vett úgynevezett sormunka továbbra is ingyenes a lakosság számára, az ellenőrzést a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszereknél kétévente kell elvégeztetni. A kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatára négyévente van szükség, az szintén díjmentes.

Ki végezheti?

A lakosság számára kizárólag a kéményseprőipari szerv vagy a szerződéses közszolgáltató végezhet kéményellenőrzést, tisztítást, vizsgálatot. Érdemes tudni, hogy a törvényben megállapítottnál gyakoribb ellenőrzés – ha azt nem a kéményseprő írja elő – megrendelésnek minősül, és költségekkel jár (kb. 4000-5000 Ft).

Időben tájékoztatnak

Nincs változás a társasházakat és lakószövetkezeti ingatlanokat ille­tően: a kéményseprők továbbra is tervezett sormunka kereté­ben, a megajánlott időben érkeznek és vizsgálják meg az épülethez tartozó égéstermék-elvezetőket. A sormunka időpontjáról két héttel az ellenőrzés előtt hirdetmény, illetve postaládába dobott értesítő útján tájékoztatják a társasháziingatlan-tulajdonosokat.

Így igényelhetjük

Az ingyenes ellenőrzés iránti igényünket időpontfoglalással jelenthetjük be.

- Online a www.kemenysepres.hu/ugyfelszolgalat oldalon az „időpontfoglalás” elektronikus űrlap kitöltésével.

- Telefonon a 181-891-es számon, az 1-es menüpontban.

- E-mailben a kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu címen. Levélben a BM OKF GEK részére címezve: 1903 Budapest, Pf.: 314.

- Személyesen, nyitvatartási időben a megyei ügyfélszolgálati pontokon.

Jó tudni!

Egylakásos épület nem kizárólag családi ház lehet. A több lakást tartalmazó, többemeletes lakóházat is ide sorolják, amennyiben nem alakult társasházzá vagy lakásszövetkezetté.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések