A gluténmentes étrend egyre népszerűbb. Nem csak a lisztérzékenyek körében lett sikeres, azok is előszeretettel mellőzik a glutént, akiknél nem produkál kellemetlen tüneteket a fogyasztása. De vajon tényleg egészségesebb kerülni a lisztes ételeket?
A legfrissebb kutatások azt bizonyítják, hogy nem, írja a Metro. Suzanne Mahady, az ausztrál Monash Egyetem gasztroenterológusa szerint, csak akkor kerüljük a glutént tartalmazó ételeket, ha allergiásak vagyunk rájuk, különben súlyos következményei lehetnek. Szerinte pont az ellenkezőjét érhetjük el, ha egészségesek akarunk lenni, ugyanis a szervezettünknek szüksége van a gluténra. Emellett soha nem bizonyították be, hogy a gluténmentes ételek egészségesebbek lennének, mint a glutént tartalmazóak.
Egy tanulmány keretei között 26 éves periódus alatt vizsgálták több mint ezer ember étkezési szokásait. A tavaly publikált eredmények szerint, azoknak, akik nem érzékenyek a gluténra, mindenképp ajánlott, hogy fogyasszák.
0 Megjegyzések