A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Buda-Cash: az okozott kár 120 milliárd forint is lehet

Két ügyben is folyik a bírósági eljárás a Buda-Cash Brókerház csődjével kapcsolatban; ma és csütörtökön iratismertetés lesz a Fővárosi Törvényszéken a brókerház működtetése kapcsán indult büntetőperben. A vádirat szerint a cég öt vezetője, V. Péter és társai 2007-től kezdődően bűnszervezetet hoztak létre, amely az ügyfelek által a Buda-Cash Brókerháznál elhelyezett befektetésekkel, értékpapírokkal részben sajátjaként rendelkezett, részben eltulajdonította azokat.
A vád szerinti kárösszeg mintegy 120 milliárd forint. A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat. Az ügyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tárta fel a cégnél indított átfogó felügyeleti vizsgálat során, amely súlyos visszaélésekre utaló információkat hozott a felszínre. Az MNB 2015. február 23-án azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Rt. működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki.

Az ügyben 2016-ban kezdődött meg a büntetőper első fokon, ám az eljáró bíró új beosztásba került, így új bírói tanácsot kellett kijelölni. Az új tanács 2017. január végén a korábbi tárgyalások anyagának ismertetésével elölről kezdte a Buda-Cash-ügyet a Fővárosi Törvényszéken. Egyebek mellett a vádlottak vallomását ismertették, majd elkezdődött a bizonyítási eljárás további tanúk, pénz- és tőkepiaci szakértők bevonásával.

A büntetőper mellett polgári jogi per is zajlik a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma előtt. A törvényszék sajtóosztályának tájékoztatása szerint az ügy különösen összetett, ezért lényegesen idő- és munkaigényesebb, mint egy átlagosnak tekinthető polgári per. A felek 2015 elején kötött megállapodása szerint a Buda-Cashnek jelentős összeget kellett fizetnie a Saxo Bank számára.

A Buda-Cash felszámolója 2015 októberében támadta meg bíróságon a megállapodás érvényességét, a csőd- és felszámolási eljárásról szóló törvény értelmében indítványozta a szerződés érvénytelenségének megállapítását, és jelentős összeg megfizetésére kérte kötelezni a Saxo Bankot.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések