A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Már Acélváros is narancssárga: így ne lenne újabb kétharmad?

2014-ben a Fidesz-KDNP letarolta az országot: a kormánypártok 106-ból 96 egyéni választókerületet (evk) nyertek meg, a baloldali Összefogásnak (MSZP-DK-Együtt-PM-MLP) csak tíz győzelem jutott. Ezek közül nyolcat Budapesten szereztek meg, mindössze két nem fővárosi evk-ban tudtak elsők lenni: Botka László városában, Szegeden (Csongrád megye 1. evk-jában) Szabó Sándor nyert, Miskolcon (Borsod 2-ben) Varga László.
Az MSZP-s Varga győzelme volt a legszűkebb, így nézett ki a sorrend:

* Dr. Varga László (MSZP-DK-Együtt-PM-MLP): 14798 szavazat (31,39%),
* Sebestyén László (Fidesz-KDNP): 14560 szavazat (30,89%),
* Pakusza Zoltán (Jobbik): 14425 szavazat (30,6%).

Néhány száz szavazaton múlt a mandátum sorsa, háromosztatúbb evk-t rajzolni sem lehet, ezért is lett Borsod 2 az egyik Csatatér.

A hagyományosan baloldali Miskolcon ebben a választókerületben ugyan csak egy hajszálon múlott, de 2014-ben nem működött Orbán Viktor kötcsei doktrínája a centrális erőtérről – azaz hogy a Jobbik és a baloldal között megoszlanak az ellenzéki szavazatok, és a Fidesz nevető harmadikként győz.
Az eredeti 24.hu-s cikk szerint, “ezért írta át kormányon a Fidesz a választási törvényt, és tették egyfordulóssá 2014-től az országgyűlési választást, hogy ne lehessen megtörni visszalépésekkel a centrális erőteret.” Ehhez had tegyem hozzá az én véleményemet. Mert szerintem pedig pont így igazságos, pont, így tükrözi vissza az eredmény, az emberek valódi akaratát. Mert a pártok elmondják, melyik mit tervez, ismertetik a programjukat, az embereket meg az első fordulóban egyszerűen tisztán megkérdezik, kit és kinek a programját támogatják. Az egyén pedig választ. Arra szavaz, akit az összes jelentkező közül a képviseletével meg akar bízni. Azonban a kétkörös választásnál, beindul a varia. Az egyezkedés, a sunyizás, a sumákolás, a háttéralkuk. Képviselőket léptetnek vissza és a második körben, így az állampolgár nem tud arra szavazni, akire szeretne, hanem megalkuvásokba kell bocsátkoznia és arra szavaz akire tud. Tulajdonképpen az eredetileg bizalmát élvező képviselő, cserben hagyja őt és kiszolgáltatja a pártérdekek játékának. Nos ezért tartom sokkal tisztábbnak az egykörös választásokat. Folytassuk a cikket:
Látszik, hogy már Miskolcról sincs könnyű mandátuma az MSZP-nek, sőt, a cigánykérdést bátran használó Jobbik is erősebb Észak-Kelet-Magyarországon, mint országos átlagban. De nem kell tippelgetnünk, vannak friss adataink.

A Republikon Intézet 24.hu-nak készített közvélemény-kutatásából első körben az tűnik ki, hogy vége a kiegyenlített küzdelemnek a három párt között: ha ma lenne a választás, akkor a Fidesz-KDNP jelöltje simán behúzná a választókerületet.

Fidesz: 50 százalék


A Fidesz előnye meggyőző, bár gyengébb az eredményük, mint a legfrissebb országos közvélemény-kutatások szerint, amelyekben mostanság egyéni csúcsokat döntögetnek. A második legerősebb párt a Jobbik, amely jobban áll, mint országosan. A baloldali, liberális ellenzéki pártok brutálisan le vannak szakadva. Közülük első a szocialista párt, de a DK és az LMP nincs sokkal lemaradva, ők nagyjából az országos támogatottságuknak megfelelően szerepelnek Miskolcon.

Összességében a pártválasztók körében:

* a Fidesz 50,
* a Jobbik 26,
* az MSZP 9,
* az LMP 6
* a DK 5,
* az Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2,
* a Momentum 1,
* az Liberálisok és az Együtt-Párbeszéd 0 százalékon áll.
A megkérdezettek 3 százaléka mondta, hogy biztosan nem megy el szavazni, és 24 százalék a bizonytalanok, nem válaszolók aránya. a Jobbik-választók csaknem fele lenne hajlandó átszavazni az MSZP-s Varga Lászlóra abban az esetben, ha a Jobbikos Pakusza nem indulna, addig fordított esetben a baloldali szavazók csupán egyharmada szavazna át a jobbikos jelöltre, többségük nem tudna választani.
Nos erről írtam fent, ez szimpla üzletelés a választókkal és a bizalmukkal való visszaélés, még így az egykörös választás esetén is. Az is megdöbbentő számomra, hogy a jobbikosok fele hajlandó lenne az MSZP-ra szavazni. Na ez a nem semmi. Vajon a Magyar Gárdások, valamint Gaudi-Nagy, Morvai és Toroczkai, mit szólnának ehhez?

A tét az újabb kétharmad


Fel kell tenni egy alapvető kérdést: ha Miskolcot is ilyen könnyen bukhatja az ellenzék, akkor hogy ne lenne újra akkora kétharmada a Fidesz-KDNP-nek, mint a ház?


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések