Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Hamiskás tiramisu glutén- és laktózmentesen recept

Azért lett "hamis" tiramisu, mert egyrészt nem babapiskótás, másrészt a krém sem csak mascarponéból készül (így kevésbé zsíros), viszont a végeredmény isteni finom.

Hozzávalók / 12 adag

tészta
6 dkg rizsliszt
6 dkg gluténmentes zabpehelyliszt (vagy GM süteményliszt)
6 dkg kókuszliszt
2 dkg gluténmentes cukrozatlan kakaópor
0.5 ek útifű maghéj
1 csomag gluténmentes sütőpor
3 db tojás (közepes)
8 dkg tejmentes margarin
20 dkg erythritol (vagy más cukorhelyettesítő, pl. xilit, stevia, édesítőszerek)
4 teáskanál instant kávé (nem púpos)
2.5 dl laktózmentes tej (lehet helyettesíteni növényi tejjel)

krém
10 dl laktózmentes tej (lehet helyettesíteni növényi tejjel)
1.5 tasak tiramisu ízű, GM pudingpor
1 tasak tejszínízű pudingpor (vagy ha ilyet nem találunk, akkor GM vaníliás pudingpor)
250 g laktózmentes mascarpone
2 késhegynyi fahéj
12 dkg erythritol (vagy más cukorhelyettesítő, pl. xilit, stevia, édesítőszerek)
2 dl feketekávé (locsoláshoz)

Elkészítés


A liszteket összeszitáljuk a sütőporral és a kakaóporral, majd hozzákeverjük az útifűmaghéjat is.
A margarint kicsit megolvasztjuk, és a 2,5 dl tejet is meglangyosítjuk. A langyos tejben feloldjuk a neszkávét.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját felhabosítjuk a "cukorral".
A felhabosított tojássárgához robotgéppel hozzákeverjük a folyós (már langyos) margarint, majd elkeverjük a neszkávés tejjel. Ezután jöhet bele a lisztkeverék, majd a kész masszába beledolgozzuk nagy mozdulatokkal a felvert tojásfehérjehabot.
Sütőpapíros, 23-24 centis tortaformában elegyengetjük a tésztát, és 170-180 fokos (sütő teljesítményétől függ) előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük (tűpróba).
Amíg a piskóta sül, az 1 liter tejből és a pudingporokból sűrű krémet főzünk. Én a "cukrot" hűlés közben szoktam rászórogatni a puding tetejére, mert akkor nem bőrösödik be, és néha belekevergetem, de főzés közben is nyugodtan hozzáadhatjuk.
A fahéjat is akkor keverjük el a krémben, ha már levettük a tűzről. És ha már langyosra hűlt az egész, akkor robotgéppel dolgozzuk el benne a mascarponét is. Ha esetleg nem elég édes ennyi "cukorral" a krém, adhatunk még hozzá ízlés szerint.
A kihűlt piskótát két részbe vágjuk, és 2 rétegben megtöltjük a krémmel úgy, hogy a piskótalapokat megöntözzük a kávéval. Én a formába szoktam visszatenni a lapokat, és úgy töltöm meg. Majd a tetejét ízlés szerint szórjuk meg kakaóporral.
Pár óra hűtés után már szeletelhető.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések