Évekkel ezelőtt a hagyományos mazsola helyett kandírozott gyümölcsöt tettem az édesanyám féle bejglibe. A végeredmény nagyszerű lett. A diótöltelékbe kevert rumról azonban nem tudtam lemondani! Fahéj, mák, dió, rum, kandírozott narancshéj igazi ünnepi hangulatot teremt, bármikor készítem el.
tésztához
520 g finomliszt
156 g vaj (lágy)
104 g disznózsír
52 g porcukor
8 g friss élesztő
2 db tojássárgája
90 ml tej (langyos)
1 csipet só
töltelék
35 dkg mák (darált)
35 dkg dió (darált)
20 dkg cukor (2 x 10 dkg vagy ízlés szerint)
2 tk fahéj (2 x 1 tk. vagy ízlés szerint)
3 dl tej (2 x 1,5 dl)
2 csomag vaníliás cukor (2 x 1 csomag)
4 ek kandírozott citromhéj (2 x 2 ek.)
4 ek kandírozott narancshéj (2 x 2 ek.)
2 ek rum (csak a diótöltelékbe)
kenéshez
1 db tojássárgája
1 db tojásfehérje
5 csepp tej
Elkészítés
tésztához
Egy nagy tálban összedörzsöljük a lisztet a zsiradékokkal, majd hozzáadjuk a porcukrot és a csipet sót.
Egy nagyobb bögrében simára keverjük a langyos tejben a tojások sárgáját az élesztővel. Az élesztős tejet hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és egynemű tésztává gyúrjuk.
A tésztából négy darab egyforma cipót formálunk, amit fóliával letakarva 30-40 percre hűtőbe teszünk.
töltelék
Két lábast vagy fazekat előkészítünk. Ebbe tesszük a diót és a mákot. Mindegyikhez hozzátesszük a fűszereket, a tejet, a cukrot és a kandírozott gyümölcsöket. Összekeverjük, és gyenge tűzön felfőzzük a mákos, illetve a diós tölteléket. Ezután jól kihűtjük. Amikor teljesen hideg, a diótöltelékbe keverjük a rumot.
A cipókat kb. 21x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Kettő lapot egyenletesen megkenünk diótöltelékkel, kettő lapot pedig máktöltelékkel. Ezután tekerjük fel a bejglit jó szorosan, majd tegyük sütőlemezre.
kenéshez
A tojássárgáját elkeverjük a pár csepp tejjel, majd körbekenjük vele a bejgliket. Az egész tepsit hűvös helyre tesszük, hogy a sárgája rászáradjon a tésztára. Ha teljesen szikkadt a tészta teteje, ismét megkenjük a sárgájával. Hűvös helyre tesszük száradni. Ezután elkevert tojásfehérjével kenjük körbe a rudakat, és ismét hűvös helyre tesszük száradni. Ha a rudak felületére teljesen rászikkadt a fehérje, hústűvel merőlegesen szurkáljuk meg a bejglik tetejét.
A tepsit előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 10 perc után fokozatosan csökkentve a hőfokot készre sütjük.
0 Megjegyzések