Ebben a receptben az indiai, pakisztáni csirke curry elkészítését mutatom be, ahogy én csinálom. Mindkét országban ugyanúgy használják az ételek elkészítéséhez ezeket a fűszereket. Nem véletlen, valamikor egy országot alkottak. Ez az étel hasonlít a mi pörköltünkhöz, de a sokféle fűszerezéstől pikánsabb az íze. Itt most nem készítettem nagyon erősre, sima fűszerpaprikát használtam, viszont az indiai és pakisztáni konyha előszeretettel használja az erős, piros chili paprikát. Nagyon finom csopatival, kenyérrel, de akár krumplival és rizzsel is.
1.5 kg csirke (csirkecombot használtam)
1 ek köménymag (egész kömény)
3 db chili (zöld chili vagy 1 db zöld húsú paprika)
1 nagy db paradicsom
5 gerezd fokhagyma (nagyobb gerezdek)
2 cm gyömbér (ha nincs friss gyömbérünk, akkor fél evőkanál gyömbérpor)
1 teáskanál koriandermag (őrölt)
1 teáskanál kurkuma
1 ek fűszerpaprika (púpozott evőkanál)
1 db babérlevél
1 dl joghurt
só ízlés szerint
3 db szegfűszeg (egészben)
1 db fahéjrúd (1 cm nagyságú)
2 db zöld kardamom (egészben)
1 db fekete kardamom (egészben)
4 szál koriander
1.3 l víz
7 ek napraforgó olaj
3 nagy db vöröshagyma
Elkészítés
Egy lábasba beletesszük az olajat, kissé felhevítjük, és hozzáadjuk a köménymagot. Pár másodpercig közepes lángon kavargatjuk, vigyázzunk meg ne égjen.
Ezután hozzáadjuk a kockára vágott hagymát. Kavargatjuk, és üvegesre pároljuk.
Amikor a hagyma üvegesre párolódott, beletesszük a feldarabolt zöld chilit, fél percig kavargatjuk.
Ezután jöhet a reszelt vagy apróra vágott fokhagyma és a szintén a nagyon apróra vágott gyömbér. Kavargatjuk pár másodpercig, hogy süljön a fokhagyma, de ne égjen meg.
Belerakjuk az őrölt koriandermagot, a kurkumát, fahéjat, szegfűszeget, a zöld és fekete kardamomot, babérlevelet, fűszerpaprikát és a sót. Összekavarjuk, és ráöntünk kb. másfél dl vizet. Lefedjük, és időnként megkavargatva elfőzzük a vizet. Ha elfőtt a víz, újra felöntjük kb. másfél dl vízzel, és addig főzzük, míg újra el nem főtt a lé róla. Így már az alaplé sűrű állagú lesz, és beletehetjük a csirkét.
Amikor már a hús is belekerült a lábasba, közepes lángon fedő alatt főzzük kb. 25 percig. Időnként megkavarjuk. Elvileg víz nem kell alá, mert az alaplé elég ahhoz, hogy megpárolódjon benne a hús. Amennyiben szükséges, fél dl vizet tehetünk rá.
Amikor már majdnem puha a hús, ráöntjük a joghurtot, és addig kavargatjuk, míg el nem tűnik a joghurt színe, és újra piros lesz a hús alatt a lé.
Ezután beletesszük az apró kockára vágott paradicsomot. 5 percig kavargatjuk, majd kb. 1 l vizet öntünk alá. Közepes lángon kb. 15 percig főzzük. Kóstoljuk meg, ha kell utána sózzuk. Ha kész, megszórjuk apróra vágott korianderzölddel. (Aki nem szereti, el is hagyható.)
0 Megjegyzések