A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hetven év alatt több mint ezer gyermeket molesztálhattak Pennsylvaniában

Az elmúlt hetven évben több mint 300 katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket az egyesült államokbeli Pennsylvaniában. A főállamügyész jelentése alapján az áldozatok száma az ezret is meghaladja. A vizsgálat másfél éven át zajlott, több mint 500 ezer oldalnyi belső egyházi dokumentumot néztek át és több tucatnyi áldozatot hallgattak ki.

"Az egyház csak a pénzbüntetés fogalmát ismeri. Nem számítanak nekik a gyermekek, csak a pénz. Ha egy papot sikkasztáson kapnak, akkor azonnal hívják a médiát, és példát statuálva rögtön bíróság elé viszik az ügyet. Akkor fontos nekik, hogy kiderüljön az igazság. Ha pénzről van szó" - nyilatkozta Shaun Dougherty, az egyik áldozat.

A dokumentum jó néhány papot meg is nevez, több nevet azonban kitakartak, mert az érintettek az alkotmányban garantált jogukra hivatkozva nem járultak hozzá a nyilvánosságra hozatalhoz. A főállamügyész közölte, azon dolgoznak, hogy valamennyi felelőst megnevezzék.

Ahogy Josh Shapiro fogalmazott, valójában több mint négyszáz pap aktáját kapták meg. Mint mondta, az egyház vezetői és tisztségviselői rutinszerűen és céltudatosan "játéknak, birkózásnak vagy nem megfelelő viselkedési formának írták le a történteket, holott egyik esetben sem erről volt szó. Gyermekeken elkövetett szexuális visszaélések voltak ezek, beleértve a nemi erőszakot is" - tette hozzá.

Az egykori áldozatok arról számoltak be, hogy papjaik vagy valamilyen szerrel kábították el vagy máshogyan manipulálták őket. Volt, akit megvertek szülei, mikor elmondta otthon, mi történt, mert azt hitték, nem mond igazat.

Lawrence Thomas Persico egyházmegyei püspök bocsánatot kért az áldozatoktól.

Az amerikai demokratáknak teljesen elmentek otthonról: Egy transzvesztita lett a kormányzójelölt Vermontban

Történelmet írtak az amerikai demokraták Vermontban. A keddi előválasztáson a legtöbb szavazatot egy transznemű nő, Christine Hallquist kapta, vagyis a Demokrata Párt őt indítja a kormányzóságért az ősszel. Egy 14 éves fiú, Ethan Sonneborn is indult a jelöltségért. Habár még nem választhat, szülei beleegyezésével már választható, és be is gyűjtötte a voksok több mint nyolc százalékát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések