A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Saját palesztin állam megalapítását szorgalmazta a török elnök a Hamász egyik vezetőjének


Iszmail Haníjével, a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet politikai bizottságának vezetőjével találkozott szombaton Isztambulban Recep Tayyip Erdogan török elnök, hogy megvitassák a Gázai övezeti háború egy reménybeli tűzszüneti megállapodásának feltételeit – jelentette a TRT török állami műsorszolgáltató.

Erdogan és Haníje beszélt az övezet elleni izraeli támadásokról, a segélyek „megfelelő és akadálytalan” szállításáról, valamint a térség „tartós és igazságos békéjéről” – írta Erdogan kommunikációs kabinete az X-en. Törökország eltökélten támogatja az „azonnali tűzszünetet” és a gázai „tömeggyilkosságok” leállítását célzó diplomáciai erőfeszítéseket – mondta Erdogan Haníjének a közlemény szerint.

A török elnök a palesztin szervezetek egységét szorgalmazta saját államuk megteremtése érdekében.

Erdogan hangsúlyozta, hogy az Irán és Izrael közötti minapi fegyveres konfliktusnak nem szabad elterelnie a világ figyelmét Gázáról.

A találkozón jelen volt Háled Mesál, a Hamász egyik magas rangú vezetője, valamint török részről Hakan Fidan külügyminiszter és Ibrahim Kalin, a hírszerzés főnöke is.

Előzőleg Fidan egyiptomi hivatali kollégájával közös isztambuli sajtótájékoztatóján sürgette, hogy legyen vége az „izraeli megszállásnak”, és a felek térjenek vissza a kétállami megoldásról folytatott tárgyalásokhoz. További részletek nem ismertek az egyeztetésről.

Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint Fidan szerdán Katarban találkozott Haníjével, hogy a gázai tűzszünetről és a túszok elengedéséről tárgyaljanak.

Erdogan a minap a Gázai övezeti „tömegmészárlás” miatt ismét bírálta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt. Izrael határozottan visszautasította Erdogan kijelentéseit.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések