Hirdessen itt

Nagyon vigyázz: ez 3 leggyakoribb nyári vízi veszély

A Gyermekmentő Szolgálat doktornője elmondja, hogyan kerülhetők el a leggyakoribb gyerekbalesetek a vízben.
A Papás Mamás Magazin segít szülőknek és nagyszülőknek a gyerekneveléssel és a család életével kapcsolatos kérdések megválaszolásában. Mindemellett remek családi programokat is javasolnak a szerzők és a jog útvesztőiben is utat mutatnak.

A nyári szünidő beköszöntével a gyerekek több időt töltenek a szabadban, vízparton, strandokon. Mindegy, hogy mennyi idős a gyermek, a víz közelében fokozottabb veszélynek vannak kitéve. Hogyan kerülhető el a baj?

Nyár kezdetén első és legfontosabb, hogy a szülő tudatosítsa magában, hogy folyamatosan figyelni kell a gyerekre, és tilos a gyereket egyedül engedni fürdeni - legyen szó tóról, csúszdaparkról vagy bármilyen élménymedencéről. Minden alkalommal, amikor vízparton vagy akár a kerti medence körül tartózkodunk beszéljük át a gyerekkel, hogy mi minden jelenthet bajt. Szakértők szerint az 5-7 éves gyerekek még elfogadják a szüleik tanácsait, de 9 éves kor feletti kiskamaszoknál már elfordulhat, hogy könnyebben figyelmen kívül hagyják a szülői intelmeket, és egymást viszik a rosszba.

Az alapos, újraismételt szülői felvilágosításnak nagyon komoly megelőző szerepe van, fontos, hogy a gyerek megértse, mi miért lehet veszélyes strandokon, vízpartokon. A gyerek, természetéből adódóan szeret mindent megismerni, kipróbálni, ezért mindig a szülőnek kell figyelnie a gyerekre, ha strandon, tóparton pihenünk.

Az alábbiakban dr. Gesztes Éva a Gyerekmentő Alapítvány szakmai vezetője mondja el tapasztalatait a nyári gyerekbalesetekről.

1. Kerti medencék - soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a babát, kisgyereket

- Egyre elterjedtebb, hogy a családi házak kertjében kerti tavak, épített vagy felfújható medencék vannak. Ezek többnyire nincsenek körülkerítve, a szélük csúszós, akár sziklakertek közelében állítják fel a szülők, nagyszülők Azt látjuk, hogy amíg a felnőttek a gyerekek mellett tartózkodnak a kertben, addig figyelnek a kicsikre, de ha anya bent főz a lakásban, a gyermek észrevétlenül, hangtalanul kilopódzhat a kertbe, amit a szülő nem vesz észre, és máris bekövetkezik a baj. A felügyelet nélkül hagyott kisgyerek akár vízbe is fulladhat, a vízbefulladás után 4-5 percig van jó esély a sikeres újraélesztésre, ez az idő nyújtható, ha a szülők időben észreveszik a bajt, és a mentők utasításra azonnal megkezdik az újraélesztést - mondja dr. Gesztes Éva.

2. Strandon, élményfürdőben babával kisgyerekkel - a csúszdák alja mindig veszélyes

- A szülőknek tudatosítani kell magukban, hogy az élményfürdő, hiába nagyon jó program, nem feltétlenül biztonságos közeg a gyerekeknek. A harminc centis vízben is előfordulnak olyan fulladásos balesetek, amikor a kiscsúszdán egymásra csúsznak a gyerekek, megijednek a zubogó élményelemektől, és könnyen a víz alatt maradnak. A strandokon, a természetes vízben a csúszdák aljában gyakori a kialakuló mély gödör, és hiába ér derékig amúgy a víz, az úszni nem tudó gyermek elsüllyed. Mély vízben mentésre csak akkor vállalkozzunk, ha tanultunk vízből mentést, mert lehet, hogy célravezetőbb, ha rögtön segítséget hívunk - teszi hozzá a szakember.

3. Vízi biciklizés, csónakázás természetes vizeken - mentőmellényt adjunk a gyerekre, ha nem tud úszni

- Nagyon fontos, hogy minél hamarabb megtanuljanak vízbiztosan úszni a gyerekek, erre nem szabadna pénzt, időt sajnálni. Pár éve is volt olyan esetünk, amikor már nem tudtunk segíteni egy 12 éves gyermeken, aki úszótudás nélkül ment vízi biciklizni és tűnt el a vízben, mert sajnos nem viselt mentőmellényt. Amíg nem vízbiztosak a gyerekek, addig olyan mentőmellényt viseljenek, amelyet alul és a derékon is össze lehet csatolni, illetve gallérja van, amely kint tartja a fejet a vízből. Ezt vízi biciklin, csónakban, horgászás közben mindig tegyük fel a gyerekre. Minden évben mentünk strandmedencéből is gyermeket, ott az a szerencse, ha az úszómester időben elkezdi az újraélesztést - figyelmeztet az orvos.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések