Időjárás:Időjárás

Török puccskísérlet: 105 informatikus letartóztatására adtak ki parancsot

Százöt, a tavaly júliusi sikertelen puccskísérlet segítésével gyanúsított informatikus letartóztatására adtak ki parancsot kedden a török hatóságok.
Törökországban a héten, július 15-én emlékeznek meg a kudarcba fulladt államcsínyről, valamint a puccsban meghalt 250 emberről. Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint 52 gyanúsítottat már őrizetbe vettek, köztük a török műszaki kutatási tanács és a távközlési hatóság tagjait. Azzal vádolják őket, hogy műszaki segítséget nyújtottak az összeesküvőknek.

A török kormány a puccskísérletet követően rendkívüli állapotot vezetett be az országban és azóta is keményen fellép a terrorszervezeteknek tekintett csoportok ellen. A hatóságok a puccskísérlet kitervelésével az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokot vádolják.

Az elmúlt egy évben nagyjából 50 ezer embert helyeztek előzetes letartóztatásba, és körülbelül 150 ezer ember ellen indult eljárás,köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók és minisztériumi alkalmazottak ellen. Mindemellett több mint 100 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog