Időjárás:Időjárás

Szavazatokat vár székelyföldi útjától Iohannis

Pászkán Zsolt Románia-szakértő fontos eseménynek nevezte, hogy Klaus Iohannis román elnök Székelyföldre látogat, de óv a túlzott várakozásoktól. Szerinte ugyanis az államfő azért is érkezik a régióba, mert megkezdte választási kampányát.
Pászkán Zsolt kedden az M1 aktuális csatornán azt mondta, Klaus Iohannisnak két célja van a látogatással. Az egyik szerinte az, hogy az államfő megkezdte kampányát a másfél év múlva esedékes elnökválasztásra. A szakértő emlékeztetett, hogy az elnök Székelyföldön 75-80 százalékos támogatást kapott az előző választáson. Olyan megelőlegezett bizalmat kapott – tette hozzá -, amelyet nem viszonzott, sőt bekapcsolódott a legutóbbi “magyarellenes hisztériába”.

A másik ok – mondta a szakértő – még kedvezőtlenebb a magyaroknak: megpróbálhatja “belerángatni” a magyar közösséget a 2018-as román rendezvényekbe egyfajta “mézesmadzaggal”, hogy “akkor leszünk nagy barátok, ha ti is velünk ünnepeltek”. Pászkán Zsolt szerint ez a helyzet kicsit olyan, mint a családon belüli erőszak, amikor a bántalmazó elmegy a bántalmazotthoz, és elvárja, hogy “vágjon jó képet” ahhoz, hogy időnként “lekever neki egy nagy pofont”.

Úgy fogalmazott: Klaus Iohannis nincs abban a helyzetben, hogy az erdélyi magyarok bármit is kérjenek tőle, hiszen egyrészt nem teljesítheti, mert korlátozott a hatásköre, másrészt inkább ő van “rászorulva” az erdélyi magyarokra, mint fordítva, mivel a közvélemény-kutatások alapján sokat vesztett a népszerűségéből. Kitért arra is, hogy a román elnök “semennyire” nem támogatja az autonómiatörekvéseket.

A román elnöki hivatal korábbi bejelentése szerint Iohannis kedden tesz látogatást a magyar többségű Hargita és Kovászna megyében. Önkormányzati képviselőkkel találkozik, meglátogatja a csíksomlyói kegytemplomot és a csíkszentkirályi ásványvíz-palackozót.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog