Időjárás:Időjárás

Professzorok lesznek, vagy élősködők: Kioktatják a jogaikról Ausztriában a bevándorlókat

Ausztriában élő fiatal és kiskorú menekülteknek tartanak felvilágosításokat Felső-Ausztria tartományban arról, milyen jogaik vannak – közölte az osztrák közszolgálati média (ORF) internetes kiadása vasárnap.
A beszámoló szerint 3800 menekült gyerek és fiatal él Felső-Ausztriában, akik olyan országokból jöttek, ahol a gyermekek joga nem téma – tájékoztatott a tartomány integrációért felelős tanácsosa.

Kényszer és erőszak

Az év első öt hónapjában 10 500 ember adott be menedékkérelmét Ausztriában, feleannyian, mint az előző év hasonló időszakában. Januártól májusig nyolcszáz kísérő nélkül érkező kiskorú lépett be az országba, nagyjából tíz százalékuk 14 év alatti – többségük Afganisztánból és Nigériából érkezett. 2016 első öt hónapjában háromezer kiskorú menekült jött az országba és ötödük volt 14 évesnél fiatalabb.

A fiataloknak fenntartott, országosan elérhető, ingyenes segélyhívó számon a telefonálók ötöde az eltérő kulturális háttérből fakadó kérdésekkel jelentkezik. Az általuk felvetett témák között a kényszerházasság, a családon belüli erőszak, valamint a nők és férfiak közötti egyenjogúság is szerepel. Hasonló témákkal fordulnak a tartomány gyermekvédelmi szolgálatához is.

A kiskorúak jogairól szóló tudnivalókat játékos formában akarják továbbadni a gyerekeknek. Elkezdték a témában illetékes szakemberek képzését is. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) helyi illetékesei oktatást tartanak a gyermekvédelemmel foglalkozóknak, Linzben pedig ősszel a befogadóközpontok üzemeltetői kapnak továbbképzést.

Egy júniusban bemutatott tanulmány szerint helyhiány miatt a fiatal menedékkérők csak nehezen részesülhetnek képzési lehetőségekben Ausztriában, és rájuk nem vonatkozik a 15 és 18 év közöttiek tankötelezettsége.

A felmérés szerint számos “hiányosság és akadály” van a fiatal menedékkérők ausztriai képzését illetően, elsősorban országosan egységes képzési rendszerre és tartományi koordinátorokra van szükség, valamint arra, hogy a tankötelezettséget kiterjesszék a menedékkérő fiatalokra is.

Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog