A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orosz lapok provokációról írnak a Navalnij-féle tüntetés kapcsán

Nem árt megjegyezni a stratégiát, hogy ha itthon történik hasonló, felismerhessük: Az ellenzék azért próbálta az egész Tverszkaja utcát forgatási helyszínné változtatni, az ott Oroszország napját ünneplő tömeget, a saját támogatóikként próbálta meg beállítani , valamint szándékosan provokálták a rendvédelmi szerveket, kemény fellépésre kényszerítve őket.
Az orosz független lapok szerint a hétfői korrupcióellenes tüntetéssel Alekszej Navalnij ellenzéki politikusnak sikerült megőriznie a kezdeményezést a belpolitikában, a kormánypárti sajtó szerint viszont kudarcba fulladt az általa kezdeményezett “provokáció”.

Az, hogy az emberek, diákok és tanulók, annak ellenére is részt vettek a tiltakozó akciókban, hogy vezetőiknek nincsenek új ötleteik és hogy megpróbáltak rájuk ijeszteni, azt mutatja, hogy készek folytatni a protestálást - írta a Vedomosztyi című gazdasági napilap.

Gleb Pavlovszkij politológus az újságnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Navalnij a helyzet gyors átpolitizálására törekszik, hogy a hatalomnak ne legyen ideje taktikát kidolgozni.

Ő diktálja a tempót, és ezt meg is lehet érteni, mert kevés az ideje arra, hogy az év végig a politikai konfliktusosság olyan magas szintjét érje el, hogy a hatalom a kisebbik bajként értékelje az elnökjelöltként való bejegyzését - mondta.

Pavlovszkij győzelemként értékelte a Navalnij kezdeményezésére március 26-án megtartott, első országos korrupcióellenes megmozdulást, az június 12-i, második tiltakozást pedig a se diadal – se vereség kategóriába sorolta, rámutatva, hogy a belpolitikai konfliktus kiélezett, de az ellenzéki politikusnak nincs elég támogatója.

Abbasz Galljamov politológus az RBK gazdasági napilapnak nyilatkozva rámutatott: Navalnij azzal, hogy a belvárosba helyezte át a tüntetés helyszínét, “a tiltakozás éles radikalizálása mellett döntött”, de követői a forgatókönyv hirtelen megváltoztatása ellenére is kitartottak mellette. Annak dacára is, hogy “most gyakorlatilag nem volt formális indoka a felháborodásnak”.

Ez Galljamov szerint azt jelenti, hogy a tiltakozás természete tartóssá vált, amit Navalnijnak azzal sikerült elérnie, hogy nem vetette magát alá a polgármesteri hivatal játékszabályainak.

Mihail Vinogradov, a Pétervári Politika elenevezésű alapítvány vezetője is arra a megállapításra jutott, hogy a moszkvai Bolotnaja téren 2011-2012-ben megtartott tüntetésekkel ellentétben a mostani tiltakozások ereje nem lankad.

A független Novaja Gazeta ezzel szemben úgy vélekedett, hogy Oroszországban nincs tiltakozási mozgalom, ami folyik, az nem más, mint Navalnijnak a hatalomért folytatott küzdelme. De a napilap megítélése szerint ebben nincs semmi kivetnivaló, s az ellenzéki bloggernek a hatalom ellen folytatott játszmája döntetlenre áll.

A cikk rámutatott, hogy Navalnij képes volt váratlan lépésre Moszkvával szemben, amivel valamelyest továbbfejlesztette a márciusban elért sikert, de “új szintre emelnie az akciót nem sikerült”. A lap szerkesztőségi cikke úgy látja, hogy a kezdeményezés még mindig az ellenzék oldalán van, a Kremlnek pedig továbbra sincs koherens, a márciusi elnökválasztásra kidolgozott koncepciója.

A kis létszámú ellenzék sikertelenül próbálkozott azzal, hogy törvényellenesen érvényre juttassa a saját akaratát - írta a Rosszijszkaja Gazeta hivatalos kormánylap. Az újság szerint az ellenzék igyekezett olyan képet teremteni a nyugati tévétársaságok számára, amely azt mutatja, hogy az orosz elnöknek van ellenzéke.

Az ellenzék, amely a moszkvaiak egy ezreléke, ezért próbálta az egész Tverszkaja utcát forgatási helyszínné változtatni, az ott Oroszország napját ünneplő embereket pedig a saját támogatóikként beállítani. Szándékosan provokálták a rendvédelmi szerveket, kemény fellépésre kényszerítve őket - állt az értékelésben, amely rámutatott, hogy a hétfői moszkvai ünnepi rendezvényeken 2,5 millióan vettek részt.

A Kreml-közeli Izvesztyija napilap provokátornak minősítette Navalnijt és azt hangsúlyozta, hogy “a rendszeren kívüli ellenzék nem engedélyezett tiltakozási akciói nem találtak jelentős támogatásra sem a fővárosban, sem vidéken”.

Konsztanytin Kosztyin, a Civil Társadalom Fejlesztése Alapítvány vezetője az újságban kifejtette azt az álláspontját, amely szerint Navalnij a moszkvai akciójának fülsiketítő összeomlása után kiengedte kezéből a kezdeményezést, és csaknem elvesztette az esélyét arra, hogy ő legyen az elnökellenes program vezető moderátora.

Alekszej Martinov ugyanebben a lapban úgy vélekedett, hogy “a Navalnij elnevezésű szappanbuborék kipukkadt”, és “nem üres, hanem virtuális tér” maradt a helyén. Mint mondta, “ez a titok nyitja”.

A Moszkovszkij Koszomolec című bulvárlap arra hívta fel a figyelmet, hogy Navalnij utcára vitt követői közül sokan a tizennyolcat sem töltötték be.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust egyébként harmincnapos elzárásra ítélte egy moszkvai bíróság hétfőn este azzal a váddal, hogy ismételten megszegte a tüntetések szervezésére vonatkozó szabályokat. Ügyvédjei közölték, hogy Navalnij nem ért egyet az ítélettel és két napon belül fellebbezni fog, ennek elutasítása esetén pedig az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordul.

Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések