A balkán paprikakrém sok padlizsánnal és fokhagymával készül, kenyérre kenve és mártogatósnak is tökéletes, ráadásul a házi ajvárt télire is elteheted.
Az ajvár igazi nyári kence, jólesik reggelire friss idényzöldségekkel, vagy akár melegszendvicsen. Működik tésztaszószként, húsokkal párosítva vagy fűszeres sült krumpli mellé is. Igazi jolly joker a vendégváró kencék között.
Hozzávalók
- 2 kg kápia paprika
- 1 kg padlizsán
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 dl olívaolaj
- 2 ek. almaecet
- 1 ek. só
- opcionális chilipaprika
- opcionális bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A kápia paprikákat alaposan mossuk meg, majd tegyük egy tepsire, és süssük 20 percig. Fordítsuk meg őket, és süssük addig, míg kicsit megfeketedik a héjuk.
A padlizsánt késsel szurkáljuk meg, és egészben tegyük a sütőbe. Süssük, míg teljesen megpuhul, ez nagyjából 30-40 perc.
A sült zöldségeket tegyük félre egy tálba, fedjük le fóliával, hogy könnyebben lehúzható legyen a héjuk. Ha kihűlt, hámozzuk meg, és távolítsuk el a magokat. A megtisztított zöldségeket, a fokhagymát és a fűszereket aprítógép segítségével pépesítsük, nem kell teljesen krémesre, nyugodtan maradhat darabos.
Hevítsünk olajat egy nagyobb lábasban, és adjuk hozzá a sült zöldségpépet és az ecetet is. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük tovább 30 percig. Akkor jó, ha elkezd besűrűsödni és az olaj feljön a tetejére.
Közben sterilizáljuk az üvegeket forró vízzel. Szedjük bele a kész ajvárt, majd alaposan zárjuk le. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
0 Megjegyzések