Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Házi ajvár télire


A balkán paprikakrém sok padlizsánnal és fokhagymával készül, kenyérre kenve és mártogatósnak is tökéletes, ráadásul a házi ajvárt télire is elteheted. 


Az ajvár igazi nyári kence, jólesik reggelire friss idényzöldségekkel, vagy akár melegszendvicsen. Működik tésztaszószként, húsokkal párosítva vagy fűszeres sült krumpli mellé is. Igazi jolly joker a vendégváró kencék között.

Hozzávalók

  • 2 kg kápia paprika
  • 1 kg padlizsán
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 ek. almaecet
  • 1 ek.
  • opcionális chilipaprika
  • opcionális bors

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A kápia paprikákat alaposan mossuk meg, majd tegyük egy tepsire, és süssük 20 percig. Fordítsuk meg őket, és süssük addig, míg kicsit megfeketedik a héjuk. 

A padlizsánt késsel szurkáljuk meg, és egészben tegyük a sütőbe. Süssük, míg teljesen megpuhul, ez nagyjából 30-40 perc.

A sült zöldségeket tegyük félre egy tálba, fedjük le fóliával, hogy könnyebben lehúzható legyen a héjuk. Ha kihűlt, hámozzuk meg, és távolítsuk el a magokat. A megtisztított zöldségeket, a fokhagymát és a fűszereket aprítógép segítségével pépesítsük, nem kell teljesen krémesre, nyugodtan maradhat darabos.

Hevítsünk olajat egy nagyobb lábasban, és adjuk hozzá a sült zöldségpépet és az ecetet is. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük tovább 30 percig. Akkor jó, ha elkezd besűrűsödni és az olaj feljön a tetejére.

Közben sterilizáljuk az üvegeket forró vízzel. Szedjük bele a kész ajvárt, majd alaposan zárjuk le. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések