A kerted akkor igazán hálás, ha nemcsak öntözöd és gyomlálod, hanem tápanyaggal is ellátod. Bár a szerves trágyákat és bolti növénykondicionálókat sokan ismerik, van egy ritkábban emlegetett, mégis nagyon hasznos csodaszer: a kalciumos levéltrágya. Ráadásul ezt otthon is elkészítheted fillérekből, egyszerű alapanyagokból – például tojáshéjból. Mutatjuk, hogyan és miért érdemes bevetned ezt a megoldást a kerted érdekében
A kalciumos levéltrágya-spray – nem meglepő módon –
kalcium-utánpótlást biztosít a növények számára, megerősítve ezzel az
elbarnuló gyökerek, a satnya növekedés, a gombás fertőzések, a gyenge
szárak, a levélelhalás, és egy problémák elleni védelmüket. A kalciumos
levéltrágya továbbá serkenti a növények sejtosztódását, ami különösen az
olyan gyorsan növekvő haszonnövények számára fontos, mint az
édesburgonya, a paradicsom vagy a kukorica. Érdemes észben tartani, hogy
habár a savasabb talajokban kevesebb kalcium fordul elő, mint a
lúgosabbakban, a talaj pH-értéke alapján nem lehet pontosan megállapítani, hogy egy növénynek szüksége van-e levéltrágyára.
Miért jobb a házi kalciumos levéltrágya a boltinál?
Habár a szaküzletekben és az interneten is hozzájuthatsz kalciumos
levéltrágyákhoz, általában olcsóbb megoldás házilag elkészíteni ezeket
az otthon megtalálható alapanyagokból. Ha növényeiden a fent említett
tüneteket véled felfedezni, és a talajminta alapján több kalciumra lenne
szükségük, akkor valószínűleg érdemes lenne elkészítened saját
kalciumos levéltrágyádat.
Így készíthetsz kalciumos levéltrágyát tojáshéjból
Minden növényeknek egy bizonyos arányú kalcium- és
magnéziummennyiségre van szüksége – ha az egyikből többre, akkor a
másikból kevesebbre. A növények kalciumhiányát mésszel vagy
tojáshéjakkal kiegészített komposzttal is pótolhatod, egy másik megoldás
viszont levéltrágya-sprayt készíteni nekik.
Kalciumos levéltrágya készítése tojáshéjakból
Főzz ki 20 tojást nagyjából 3,5-4 liter vízben, egy lefedett lábasban. Forrald fel őket teljesen, hogy már buborékozzon a víz, majd vedd le őket a tűzről és hagyd hűlni őket 24 óráig. Ez után szűrd le a vizet, hogy ne maradjanak benne tojáshéj-darabok, és tárold hűvös, sötét helyen, egy légmentesen zárható palackban. Egy másik lehetőség egy 3,5-4 literes befőttes üveget vízzel és tojáshéjakkal megtölteni, majd hagyni, hogy egy hónapig ázzanak benne.
Ennyi idő alatt a tojáshéjak szétbomlanak majd, és rengeteg kalciummal dúsítják a vizet. A kész lé így annyira sűrű lesz, hogy 1 bögrényit 1 liter vízben kell feloldanod, hogy sprayként használhasd. Ez a készítmény nitrogénben, magnéziumban, foszforban és kollagénben is gazdag lesz, amik mind rendkívül hasznosak a növények számára.
0 Megjegyzések