A zaalouk nevű marokkói padlizsánkrém akkor a legfinomabb, ha megpirítod hozzá a padlizsánt.
A zaalouk, vagyis a marokkói padlizsánkrém
valójában nem más, mint egy krémes sült zöldségsaláta padlizsánból,
paradicsomból, keleties ízesítéssel. A te ízléseden múlik, mennyi
fokhagymát és csípőset teszel bele: van, aki enyhébben, más erősebben
szereti. A paradicsom mennyiségével is játszhatsz: minél többet teszel
bele, annál szaftosabb lesz, kevesebb paradicsommal pedig intenzívebben
jön ki a padlizsán íze.
Hozzávalók 4 személyre
- 4 paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 nagy padlizsán
- 2 evőkanál friss petrezselyem
- 2 evőkanál friss koriander
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál só
- chili és citromlé ízlés szerint
Elkészítés:
A padlizsánok
szárát vágd ki, a zöldséget hosszában felezd el. A darabokat tedd egy
alufóliával kibélelt tepsibe a húsos felükkel lefelé. Felső rácsálláson
200 fokon süsd 20-30 percig, amíg a héján fekete foltok jelennek meg.
Amíg sül, a paradicsomokat hámozd meg és vágd kockákra.
A feldarabolt paradicsomot tedd egy serpenyőbe az olívaolajjal, zúzott fokhagymával, petrezselyemmel, korianderrel, sóval, pirospaprikával és köménnyel együtt. Ha chilit is használsz, az is most kerüljön bele. Időnként megkeverve főzd össze közepes lángon 10-20 percig, amíg a paradicsom szószosra sül. Amikor a sült padlizsán már kihűlt annyira, hogy kézbe tudd venni, kanalazd ki a héjából a serpenyőbe, és keverd el. További öt-tíz perc alatt főzd össze, a végén savanyíthatod néhány csepp citromlével.
0 Megjegyzések