Sokak kedvence az áfonya, nem véletlenül, hiszen sokféle ételt lehet készíteni belőle, ráadásul nyersen is nagyon finom ez a kissé fanyar ízű gyümölcs.
A benne lévő értékes vitaminok, rostok és más
összetevők nagymértékben hozzájárulnak az egészség fenntartásához.
Az áfonya hatásai
Az áfonyából egy csészényi adag fedezi a napi C-vitamin-szükséglet 24 százalékát, emellett A-, B-, E-, K-vitaminokat, vasat, kalciumot, káliumot, vasat, magnéziumot, foszfort, mangánt, cinket, rezet, folsavat, béta-karotint, kolint és rostokat is tartalmaz. A kalóriatartalma mindössze 84 kcal, ez 100 gramm mennyiségnél ennyi, tehát ha harminc deka nyers gyümölcsöt elfogyaszt valaki, még mindig csak 254 kalóriát vitt be a szervezetébe - írja a femina.hu.
Az
áfonyának többféle egészségvédő hatása is van, a fogyasztásával
egyensúlyban tartható a vérnyomás, a vércukorszint és a
koleszterinszint, emellett az agyi funkciókra és az öregedési
folyamatokra is jótékony hatást gyakorol. Egy dologra azonban érdemes
figyelni a fogyasztásakor, ugyanis a túlzott mennyiségben való
bevitelének több kockázata is van.
Puffadás
Az áfonyában
lévő jelentős mértékű rost bevitelével egyrészt ez a gyümölcs alkalmas
arra, hogy támogassa az emésztést, viszont a túlzott fogyasztása
ugyanezen tulajdonságának köszönhetően puffadást és hasmenést okozhat.
Akinél ezek a tünetek jelentkeznek a rostok fogyasztásakor, azoknak
érdemes sok vizet inniuk, és csökkenteniük a rostok bevitelét.
Vérrögképződés
Az
áfonya sok K-vitamint tartalmaz, ami növelheti a vérrögképződés
kockázatát, ha valaki véralvadásgátló gyógyszereket szed. A K-vitamin a
véralvadás szabályozásában és a csontsűrűség fenntartásában is szerepet
játszó vitamin, ezért azoknak, akik véralvadásgátlókat szednek,
figyelniük kell a szervezetükben lévő K-vitamin szinten tartására. Ha
hirtelen túl sok vagy túl kevés lesz a K-vitamin a szervezetükben, az
fokozhatja a vérrögképződést vagy a vérzést.
Fogak elszíneződése
Az
áfonya – sok más élelmiszerhez hasonlóan, mint a kávé, a tea vagy a bor
– hatására a fogak el tudnak színeződni. Ennek elkerülése érdekében
ajánlott a fogmosás az áfonya fogyasztását követően, ami
megakadályozhatja, vagy csökkentheti a problémát.
Hipoglikémia
A
cukorbetegeknek adott vércukorszint-csökkentő gyógyszerek mellett
szintén nem árt odafigyelni az áfonyafogyasztás mértékére. Az áfonyának
ugyanis a vércukorszint csökkentésében is szerepe van, ami a túlzott
fogyasztással a gyógyszeres kezelést is befolyásolhatja, bár ezzel
kapcsolatban érdemes a kezelőorvossal konzultálni.
Allergiás reakciók
Az
áfonyában lévő szalicilát is kiválthat allergiás reakciókat. Ez az
anyag az aszpirin hatóanyaga, akik érzékenyek rá, azoknál fokozottabban
kell ügyelni erre. Különösen az áfonyalé tartalmaz sok szalicilátot,
mely érzékenység vagy intolerancia esetén hányingert, hányást,
puffadást, refluxot, kiütéseket, orrfolyást, fejfájást is okozhat.
Súlyosabb esetekben légzési nehézségek jelentkezhetnek, amivel azonnal
orvoshoz kell fordulni.
Vesekő
Az áfonyában lévő oxaláttartalom fokozhatja a kalcium-oxalát vesekő kialakulását, ezért különösen azoknak, akiknél korábban ilyen vesekövet diagnosztizáltak, érdemes odafigyelve fogyasztani nem csak az áfonyát, hanem más oxalátot tartalmazó élelmiszereket is.
0 Megjegyzések