A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hajdúszoboszlón a múlt hibáinak árnyékában alapozták meg a jövőt


Az elmúlt évtizedek rossz fejlesztési döntései borultak a 2019-ben felállt új testületre – véli Czeglédi Gyula. Hajdúszoboszló polgármesterét kértük ciklusértékelőre, melyben a megvalósult és jövőbeli fejlesztések mellett a vendégmunkásokról is szót ejtettünk - írja a haon.hu.

2019-ben jelentős változás állt be Hajdúszoboszlón, Czeglédi Gyula személyében új polgármestere lett a fürdővárosnak, s a képviselők körében is több változás történt. Az új városvezetésnek a koronavírus-járvány és a gazdasági nehézségek közepette kellett helytállnia, utóbbi hatására pedig a turizmus is visszaesett egy időre. Mindezek ellenére több, különböző volumenű fejlesztést vittek véghez, s az előkészítő munkának köszönhetően 2,6 milliárd forint TOP Plusz-forrást nyertek el.

– Bátran kijelenthetjük, hogy nehéz, küzdelmes ciklus van mögöttünk – így kezdte Czeglédi Gyula, amikor arra kértük, értékelje az elmúlt öt évet. – Mindezekkel együtt azt gondolom, hogy mégiscsak sikeresnek kell mondani ezt a ciklust, a kitűzött céloknak a 70 százalékát sikerült teljesíteni. Az adott körülmények között ez óriási eredmény – húzta alá. 


Öt évvel ezelőtt polgármesteri programjában az élet különböző területeinek fejlesztéseire voltak elképzelései; a város belső infrastruktúrája, a közterületek jobbá tétele, a turizmus, az intézményhálózat fejlesztése, a társadalmi kapcsolatok építése, nyitottság és együttműködés a térség településeivel, a vármegyével, Magyarország kormányával.

 Igyekeztünk a partnerséget felépíteni a korábbi »Szoboszló Köztársaságból«. Az a mondás járta, hogy Szoboszló megél magától, és nekünk nem kellenek partnerek, nem kell semmiféle segítség. Ez egy nagyon primitív gondolkodás és zsákutca volt mind gazdasági, mind politikai értelemben

– véli Czeglédi Gyula, aki a június 9-i választáson a Fidesz-KDNP, a Hajdúszoboszlói Gazdakör és a MI Hajdúszoboszlóért Egyesület támogatásával indul újra a polgármesteri székért. Egyfajta szemléletváltást indítottak el, s a rossz nyelvek híreszteléseivel ellentétben a fürdőt sem akarták eladni.

Több területen léptek előre

A teljesség igénye nélkül megnéztük, milyen területeken tudott előrelépni a város az elmúlt években. Utak, járdák újultak meg, s hamarosan két kritikus csomópontban – a Dózsa György – Nádudvari út, valamint a Rákóczi – Tokay – Új utcák kereszteződésében – új forgalmi rend kialakítására nyílik lehetőség. Jelentős beruházás lesz a Gázláng pálya rekonstrukciója, itt 2,6 hektáron újul meg a zöldfelület, s egy sportolási és szabadidős létesítmény jön létre. Ehhez már a forrást elnyerték, ahogyan a Lurkó, a Manókert és a Bambínó óvoda felújításához is. A város legnagyobb kincse, a Hungarospa is tovább bővült, hiszen elkészült a Prémium Zóna, valamint 2022 októberében avatták fel a kétmilliárd forintból megújult Szent István parkot és a Mátyás király sétányt. Sőt, bölcsődét is építettek a városban, melyre igen nagy igény mutatkozott. 


– A szociális hálót is meg tudtuk erősíteni, több lépésben is korrigáltuk az elérhető szociális támogatásokat, így ebben a városban mindenkinek a létfenntartása biztosított. Sőt, egy állami feladatot is bevállaltunk, úgynevezett családok és gyerekek átmeneti otthonát is létesítettünk – mutatott rá a polgármester. Az önkormányzat szintén nyitott a civil szféra, a sportszervezetek és a diákság felé, ezzel is alátámasztva azt a nyitottságot, amit célul tűztek ki öt évvel ezelőtt.

Hajdúszoboszló egyetemvárossá válhat

A fürdő mellett az ipar és a vállalkozások fejlesztése is nagy hangsúlyt kapott. A polgármester megosztotta,

2021-ben 10,5 milliárd forintot kaptak a szoboszlói vállalkozások, a hasonló méretű települések közül a legtöbb támogatást ide sikerült lehívni. Az önkormányzat 500 millió forintot nyert ipari övezet kialakítására, jelenleg a hatóságok jogalkotását várják, ha minden rendelkezésre áll, jövőre már kezdődhet a 10 hektáros ipari park kivitelezése.

A napokban látott napvilágot a hír, hogy a Debreceni Egyetem Hajdúszoboszlón létesít új campust, az együttműködés azonban nem új keletű, jelenleg is van kutatás-fejlesztésben, illetve képzés is.

A jövőt is meg tudtuk alapozni azokkal a 2,6 milliárd forint összértékű nyert pályázatokkal, amelyeknek jelenleg folyik az előkészítése, illetve kettő esetében már meg is kezdődött a megvalósítás. A ciklus második felében kicsit sikerült fellélegeznünk, és néhány akut problémát saját erőből megoldottunk, többek között parkolófejlesztéseket hajtottunk végre az egészségház, illetve a Daruzug mellett

– sorolta Czeglédi Gyula. Hozzátette, a következő ciklus teendői már kínálkoznak, energetikai típusú fejlesztéseket eszközölnének, többek között a közvilágítást korszerűsítenék.


Összességében azt tudom mondani, hogy az elmúlt évtizedeknek a rossz fejlesztési döntései ránk borultak az elmúlt 4-5 évben. Azt senki nem várhatja el tőlünk, hogy ennyi idő alatt mindent korrigáljunk. Az előző ciklusokban látványberuházások történtek, a közterület és az intézményhálózat el volt hanyagolva, és most ezek után szaladunk. Hál' Istennek ebben partnerünk a magyar állam, a vármegyei önkormányzat. Abban is reménykedünk, hogy a város gazdasága jól fog prosperálni a következő években, ebből adódóan az adóbevételeink nőnek, és saját erőforrásból is tudunk olyan hiányosságokat megszüntetni, amelyeket 10-20 éven keresztül az előző vezetés elnézett

– összegzett a polgármester.

Érvényesíttetik a jogszabályokat a vendégmunkásokkal szemben

Tavaly felkapott téma volt a vendégmunkások hajdúszoboszlói megjelenése is, erre is kitértünk az értékelés során. – Szoboszló lakossága vendégszerető, de a vendégmunkások múlt év nyári megérkezése okozott egyfajta riadalmat, ezt fokozták azok az álhírek, amelyek megjelent különböző felületeken. Kétségtelen tény, hogy egy jobb előkészítéssel az emberek is másképp fogadták volna ezeknek a munkásoknak a megjelenését. Ez a jelenség ma is jelen van a városban, és nem örülünk annak, hogy Európa legnagyobb fürdőkomplexumának főbejáratától 150 méterre egy korábbi hotelt átalakítottak munkásszállóvá, ahol mintegy 350 harmadik országbeli vendégmunkás tartózkodik – hangsúlyozta Czeglédi Gyula. Megosztotta, ennek a létesítménynek nincs engedélye.

Az önkormányzat minden olyan szabályozást meghozott, ami a vendégmunkások távoltartását célozza, illetve a tömeges megjelenését próbálja korlátozni. A szóban forgó létesítmény esetében és más hasonló helyszínen is jelenleg a helyi jogszabályok érvényesítésénél tartanak, ez a jegyző jogosultsága, ő a szükséges lépéseket megtette. Jogszabály módosítást kezdeményeztek, melynek értelmében kiemelt gyógyhelyen és világörökségi területen ne lehessen munkásszállót létesíteni és üzemeltetni.

A polgármester úgy látja, az is probléma, hogy a vendégmunkások után nem akarnak adót fizetni, tehát a magyarországi jogszabályokat nem kívánják betartani. – Az önkormányzatok adózására vonatkozó jogszabály kimondja, hogy a munkavégzés céljából itt lévő idegen személy után is fizetni kell adót, kivéve, ha az adott településen végzi a munkáját. De ők nem a mi településünkön végzik a munkájukat, tehát utánuk a bérlőnek vagy a vállalkozónak fizetnie kellene adót. Itt még súlyos jogvitára is sor fog kerül, mert nyilván nem hagyjuk a város érdekét veszni ez ügyben – szögezte le. Azt is megtudtuk, jelenleg az összes hajdúszoboszlói szálláshelyek 2,5 százalékát foglalják el vendégmunkások, tehát egyelőre nem nevezhető tömegesnek a jelenlétük a városban.

Forrás és fotók: haon.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések