A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Közeledik az újabb gyermekvédelmi szigorítás


A parlament tavaszi ülésszakban benyújtandó törvénycsomag megerősíti a gyermekvédelmi rendszert, de adott esetben további szigorítások is várhatók a területen – többek között erről beszél a Magyar Nemzetnek Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár emlékeztetett: március elsején jelent meg az első jogszabályi változás, a kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálat a gyermekvédelemben dolgozó vezetőknek, aminek ugyanakkor további kiterjesztése várható.

Hangsúlyozta, hogy a következő lépést a parlament tavaszi ülésszakában a gyermekvédelmi törvénycsomag jelenti, ami egyéb szigorításokat, segítségeket, fejlesztéseket és a gyermekvédelmi rendszer megerősítését tartalmazza majd.

Kiemelte, hogy

még tartanak az elrendelt rendkívüli hatósági ellenőrzések az ország 530 gyermekvédelmi intézményében.

Egyrészt vizsgálják, hogy a gyermekotthonok napi működése megfelel-e a szabályoknak, és különösen célba veszik a gyermekbántalmazási eseteket.

Felidézte, hogy 2018-ban bevezették azt a minden intézmény számára kötelezően alkalmazandó protokollt, amely szerint a gyermekbántalmazási esetek nem maradhatnak következmények nélkül, minden ilyen esetben jegyzőkönyvet kell készíteni, és indokolt esetben feljelentést kell tenni. Ennek az ellenőrzése zajlik most, hogy le lehessen vonni a következtetéseket, hogy kell-e még szigorítani ezen a protokollon.

„A kormány álláspontja egyértelmű: semmilyen bántalmazást nem fogadunk el, és nincs tolerancia a pedofília terén”

– jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy a benyújtandó gyermekvédelmi törvénycsomagban, ha kell, további szigorításokat vezetnek be.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyermekvédelmi törvényt 2010 óta minden évben módosították. A legfontosabb változások között említette, hogy 2014-től a nevelőszülőknek foglalkoztatási jogviszonyuk van, bért kapnak, nevelőszülőknek is jár a gyed, a nevelési ellátmányt pedig 25 százalékkal megemelték.

Szólt arról is, hogy a szociális és gyermekvédelmi területre 2010-ben 325 milliárd forint jutott, míg idén ez az összeg a négyszeresére, 1463 milliárd forintra nőtt. Ezen belül csak a gyermekvédelmi intézményekre negyvenmilliárd forint helyett 127 milliárd forint jutott.

Kitért arra is, hogy elmúlt években többször módosult a büntető törvénykönyv, majd 2021-ben a parlament elfogadta Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvényét. Mint azzal szintén több ízben foglalkoztunk, ez volt az a jogszabály, amely nagy visszhangot váltott ki a sajtóban, a pedofilellenes rendelkezések mellé LMBTQ-ellenes elemek is bekerültek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések