A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az ukrán elemző szerint Magyarország és Szlovákia készül valamire Ukrajna ellen

Hlib Fiscsenko ukrán „elemző” a szélsőliberális és magyarellenes hangulatkeltésben jeleskedő Aktuality.sk-nak azt nyilatkozta, hogy Magyarország és Szlovákia hamarosan dezinformációt kezd el terjeszteni arról, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem teljesen legitim elnök.

Fiscsenko a nyugati narratíva egyik megmondóembere, aki korábban azt „elemzte ki”, hogy az ukránok Európáért harcolnak.

Az ellenzéki portálnak adott interjújában kritizálta Robert Ficot is. Kijelentését azonban az ukrán információs háború vonatkozásában érdemes értelmezni.

A dolog lényege, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendes hivatali ideje májusban lejár, ám a hadiállapotra hivatkozva nem írt ki új elnökválasztásokat, a parlamentit pedig arra hivatkozva mulasztotta el kiírni, hogy az országnak nincs rá pénze.

Hogy mennyire legitim vagy sem Zelenszkij pozíciója, májusban tényleg érdekes kérdés lesz. Azt viszont tudni, hogy az ukrán elnöki iroda már márciusban beadvánnyal fordult az alkotmánybírósághoz, hogy az határozatban mondja ki, hogy a rendes hivatali idő lejárta után a jelenleg elnöknek hatalma legitim-e és ha igen, milyen jogköröket gyakorolhat rendes hivatali idején túl.

A dolog pikantériája, hogy Zelenszkij nem ismeri el a múlt havi orosz elnökválasztás eredményét (amin Vlagyimir Putyin nyert). Vagyis az az elnök tartja illegitimnek a valóban megkérdőjelezhető orosz választások eredményét, aki meg sem tartja a választásokat. Az, hogy Fiscsenko már jó előre dezinfromációnak nevezi Zelenszkij elnöki jogköreinek esetleges jövőbeli megkérdőjelezését, inkább csak gyenge hangulatkeltés.

Szlovákia messze nem fordult el annyira Ukrajnától, mint azt a mainstream sajtóban sugallják. Magyarország pedig épp most dolgozik a magyar-ukrán kapcsolatok javításán, épp a minap külügyminiszteri találkozóra került sor. Sem a jelenlegi magyar, sem a szlovák jelenlegi szlovák kormány nem szokott belebeszélni más országok belügyeibe (szemben például a háborús héja cseh és lengyel kormánnyal, vagy a svédekkel).

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések