A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mexikó megszakította a diplomáciai kapcsolatait Ecuadorral miután a quitói nagykövetségére helyi rendőrök hatoltak be


A mexikói elnök utasította a külügyminiszterét, hogy szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Ecuadorral.

Andrés Manuel López Obrador azután döntött így, hogy az ecuadori rendőrök erőszakkal behatoltak Mexikó quitói nagykövetségére, és letartóztatták Jorge Glas volt ecuadori alelnököt, aki politikai menedékjogot kapott Mexikótól. A mexikói elnök közleményében az áll, hogy "tekintettel a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény kirívó megsértésére és a mexikói diplomáciai személyzet Ecuadorban elszenvedett sérüléseire, Mexikó bejelenti a diplomáciai kapcsolatok azonnali megszakítását Ecuadorral."

Alicia Barcena mexikói külügyminiszter azt közölte, hogy az ecuadori mexikói nagykövetség több diplomatája megsérült, amikor az ecuadori rendőrök megrohanták a diplomáciai képviseletet. Helyi beszámolók szerint az ecuadori rendőrök páncélozott járművekkel hatoltak be a nagykövetség területére, több rendőr pedig átmászott a kerítésen.

Az ecuadori hatóságok közlése szerint Jorge Glast péntek este letartóztatták, és átadták az illetékes hatóságoknak.

A korrupcióval vádolt Glas 2017 és 2022 között már letöltötte a börtönbüntetését, mert másokkal együtt kenőpénzt fogadott el különböző vállalkozásoktól állami megbízásokért cserébe.

A mexikói külügyminisztérium tavaly decemberben számolt be arról, hogy a politikus menedékjogot kért az ország quitói nagykövetségén.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések