A fokhagymát mindenki ismeri, nem kell bemutatni. A magyar konyha egyik legfontosabb tápláléka, nemcsak azért, mert különleges ízt kölcsönöz hús- és zöldségételeinknek, de roppant egészséges is. Többek között erősíti az immunrendszert, jót tesz a szív- és érrendszer egészségének, pozitívan hat a májra, és rendszeres fogyasztásával megelőzhető a kognitív hanyatlás is. Mutatjuk is, hogy mi mindenre jó a fokhagyma.
A fokhagyma olyan vegyületekben bővelkedik, amelyek nemcsak gyulladáscsökkentő, de antioxidáns hatással is rendelkeznek.
A gyulladás önmagában nem jelent gondot, azonban ha az akut gyulladás krónikussá válik, akkor kialakulhatnak olyan krónikus betegségek, amelyeknek a tünetei kezeléssel ugyan csökkenthetők, de nem minden esetben. Hiszen a krónikus gyulladás talaján jönnek létre a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség vagy a rákos megbetegedések. Léteznek azonban olyan táplálékok, amelyek a gyulladáscsökkentő ételek csoportjába sorolhatók. Ezek a táplálékok jelentősen lecsökkentik a gyulladás és a gyulladás miatt létrejött betegségek kockázatait. A betegség szövődményeinek is kisebb lesz az esélye, ha már van valamilyen krónikus betegségünk, de a szövődményei még nem jelentkeztek.
A fokhagyma tele van olyan gyulladáscsökkentő vegyületekkel, amelyeket szerves kénvegyületeknek nevezünk. Ezek csökkenteni tudják a gyulladásos markerek, például a C-reaktív fehérje szintjét a szervezetben.
A fokhagyma rendszeres fogyasztása segíthet megvédeni a sejteket az oxidatív károsodástól is. Ez akkor fordul elő, amikor a reaktív oxigénfajoknak nevezett molekulák csökkentik a szervezet antioxidáns védelmét. A tanulmányok szerint azonban a fokhagyma fokozza a szervezet természetes antioxidáns-védelmét, miközben csökkenti az oxidatív stressz markereit. A fokhagyma beépítése az étrendbe szabályozhatja a gyulladást, csökkentheti az oxidatív stresszt, és javítja a szervezet antioxidáns-védelmét.
A fokhagyma az agy egészségét is fokozni tudja, méghozzá a kognitív funkciók javításával és a kognitív hanyatlás elleni védelemmel. A tanulmányok szerint azoknál az embereknél alacsonyabb a kognitív hanyatlás és károsodás aránya, akik rendszeresen fogyasztanak fokhagymát. A fokhagymával kapcsolatban az is igazolódott, hogy javítja a rövidtávú figyelmet és a memóriát. A kutatók szerint a gyógynövényben található antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületek segíthetnek csökkenteni az agy gyulladását és védelmet nyújtanak az idegsejtek degenerációja ellen, ami javítja az agy általános egészségi állapotát és csökkenti a kognitív hanyatlás kockázatait.
Amennyiben rendszeresen hozzáadjuk a fokhagymát az étrendünkhöz, úgy csökkenhet esetünkben számos krónikus betegség, például a szívbetegségek kockázata. Érelmeszesedés akkor fordul elő, amikor az érfalakban, az artériákban plakk képződik. Ez a szívbetegségek első számú rizikótényezője. A fokhagymában gazdag étrend jelentősen lecsökkenti a gyomor- és a vastagbélrák kockázatait is.
A fokhagyma vegyületei erős vírusellenes, antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, ami segíthet az immunrendszer támogatásában és a betegségek megelőzésében.
A fokhagymának két olyan fontos vegyülete is van – allicin és diallil-szulfid –, amelyek gátolják a gyulladásos fehérjéket, és fokozzák az immunsejtek aktivitását. A fokhagyma jelentős vírusellenes aktivitással rendelkezik, a vírusok pedig légúti fertőzéseket és influenzát okozhatnak.
0 Megjegyzések