A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az amerikai kormány kémkedni akart a Telegram-felhasználók után


A Telegram alapítója, Pavel Durov elmondta, hogy februárban háromórás interjút adott egy „liberális újságírónak", akinek a nevét nem közölte, és még aznap beszélt a konzervatív Tucker Carlsonnal. 

Az amerikai kormány hátsó ajtót akart a Telegramhoz, hogy potenciálisan kémkedhessen a felhasználók után, mondta Pavel Durov, a közösségi médiaplatform alapítója egy Tucker Carlson amerikai újságírónak adott interjúban – számol be az oroszhirek.hu.

A szentpétervári születésű Durov először matematikus testvérével, Nyikolajjal együtt alapította a VK-t, az orosz Facebookot. A testvérek később kifejlesztették a Telegram üzenetküldő szolgáltatást és közösségi médiaplatformot, amely saját magát az egyik legbiztonságosabb és legjobban védett kommunikációs eszközként írja le.

Durov 2014-ben eladta a VK-ban lévő részesedését, és az orosz kormánnyal való nézeteltérések miatt elhagyta Oroszországot. Több országban is élt, miközben a Telegram működtetéséhez a legjobb helyet kereste, de végül Dubaiban telepedett le.

Egy szerdán megjelent interjúban Durov elmondta, hogy többször járt az Egyesült Államokban, és még a Twitter korábbi vezérigazgatójával, Jack Dorsey-val is találkozott. Elmondása szerint az FBI figyelő szemei alatt állt, ami kellemetlenné tette amerikai tartózkodását.

„Túl sok figyelmet kaptunk az FBI-tól, a biztonsági szervektől, bárhová is mentünk” – mondta Durov Carlson, és „riasztónak” minősítette a tapasztalatokat.

Durov szerint az egyik vezető alkalmazottja egyszer azt mondta neki, hogy az amerikai kormány megkereste őt.

„Volt egy titkos kísérlet arra, hogy a hátam mögött a kiberbiztonsági tisztek felvegyék a mérnökömet” – mondta az üzletember.

„Megpróbálták rábeszélni, hogy használjon bizonyos nyílt forráskódú eszközöket, amelyeket aztán integráljon a Telegram kódjába, amelyek az én értelmezésem szerint hátsó ajtóként szolgálnának” – mondta Durov. Hozzátette, hogy hitt az alkalmazottjának. „Nincs ok arra, hogy a mérnököm (ilyen) történeteket találjon ki”.

Durov azzal folytatta, hogy „személyesen is tapasztalt hasonló nyomást” Amerikában, ahol a bűnüldöző szervek tisztviselői többször is megkeresték őt.

Akárhányszor is mentem az Egyesült Államokba, két FBI-ügynök fogadott a repülőtéren, és kérdéseket tettek fel. Egyszer reggel 9 órakor reggeliztem, és az FBI megjelent a háznál, amelyet béreltem.

„Úgy tudom, hogy kapcsolatot akartak létesíteni, hogy jobban tudják ellenőrizni a Telegramot. Megértem, hogy a munkájukat végezték. [De] számunkra, akik egy adatvédelemre összpontosító közösségi médiaplatformot működtetünk, valószínűleg nem ez volt a legjobb környezet” – magyarázta Durov.

A tech-vállalkozó elismerte, hogy a Telegramot a világ számos országában használták a tüntetések szervezői. Hangsúlyozta azonban, hogy szeretné, ha a platform politikailag semleges maradna, és nem foglalna állást.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések