A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így készül a békebeli táfelspicc tormamártással: egy füst alatt kész a leves és a főétel


A táfelspicc, vagy a levesben főtt marhahús valamilyen mártással tálalva türelmet igénylő, de fejedelmi vasárnapi ebéd.


A táfelspicc, mint olyan sok 19. századi étel, Ausztriából hódította meg a magyar háztartásokat. Valójában nem más, mint jó erősre főzött marhahúsleves, ám most a húst külön, második fogásként kínálják valamilyen körettel és szósszal. A torma mellett az almaszósz is jól megy hozzá.

Hozzávalók

A leveshez:
👉 50 dkg marhafartő
👉 50 dkg marhalábszár
👉 50 dkg velős csont
👉 4 sárgarépa
👉 2 fehérrépa
👉 1.5 evőkanál só
👉 1 hagyma
👉 1 kis karalábé
👉 1 krumpli
👉 1 csokor zellerzöld
👉 1 teáskanál szemes bors
👉 1 kávéskanál szerecsendió
👉 1 kávéskanál őrölt kömény
👉 0.5 fej zeller
👉 0.5 fej kelkáposzta

A tormamártáshoz:
👉 5 dkg reszelt torma
👉 3 dkg vaj
👉 2 evőkanál citromlé
👉 1 evőkanál liszt
👉 1 merőkanál húsleves
👉 1 dl tejszín

Elkészítés:

A húsokat vásárláskor daraboltasd fel a hentessel. Otthon dörzsöld be őket alaposan sóval. A velős csont két végét is sózd meg. Tedd a hús- és csontdarabokat egy nagy lábosba, és öntsd fel két liter vízzel. Tedd fel főni. Amikor felforrt, vedd a lángot kicsire, és így gyöngyöztesd. A keletkező habot időnként szűrd le. Közben a zöldségeket tisztítsd meg és vágd hasábokra. A hagymát csak a héjától szabadítsd meg, de hagyd egészben. Három óra elteltével add a leveshez a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket, az egészben hagyott zellerszárat, a sót és a fűszereket. Korábban azért nem érdemes ízesíteni, hogy a habbal együtt a fűszereket le ne szedd róla. Kis lángon főzd további egy órát, amíg a hús és a zöldségek is teljesen megpuhulnak.

A mártáshoz a lisztet futtasd meg olvasztott vajon. Öntsd fel a tejszínnel és nagyjából egy merőkanálnyi húslevessel. Folyamatosan kevergetve főzd, amíg besűrűsödik. A végén add hozzá a reszelt tormát, a citromlevet, és forrald össze. Ha a leves megfőtt, tíz percig hagyd állni, majd szűrd át. A zöldségeket és a húst szedd külön. A zöldségeket egy tálban kínáld a leves mellé. A húst szeleteld fel. Tálald második fogásként a mártással, főtt krumplival vagy pirítóssal.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések