A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Aleksandar Vucic: Sorsdöntő választás, majd nehéz időszak következik Szerbiában

Szerbia hamarosan óriási nemzetközi nyomásnak lesz kitéve, mert Koszovót az ország elválaszthatatlan részének tekinti, illetve azért, mert nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen, ezért nagyon fontos, hogy a következő időszakban ki vezeti majd az országot – hangoztatta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök a Szerb Haladó Párt (SNS) újvidéki nagygyűlésén szerdán.
 
Vucic hozzátette: a gazdasági növekedés Európában elenyésző mértékű, ami további gazdasági nehézségekhez vezethet, ezért van szükség egységes és erős államra.

Ezért a december 17-i választáson nem az lesz a kérdés, hogy ki az, aki a választópolgároknak tetszik, hanem ki az, aki képes komoly, egységes és felelősségteljes politikát folytatni

 – magyarázta, majd rámutatott, hogy a Szerb Haladó Párt képes erre.
Milos Vucevic, a Szerb Haladó Párt elnöke sorsdöntőnek nevezte az előrehozott parlamenti választást, és közölte, a választás minden korábbinál egyértelműbb, mostanra minden álarc lehullott, a végső megmérettetésben egy nemzeti lista, az Aleksandar Vucic – Szerbia nem állhat meg nevet viselő lista áll az összes többi indulóval szemben.

A választási kampány során a pártok leginkább a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat rendezésére vonatkozó európai uniós javaslat mellett, illetve ellene érveltek. Míg a Szerb Haladó Párt szerint az ország európai jövője miatt meg kell fontolni a javaslat elfogadását, addig

az ellenzéki jobboldali pártok szerint egyértelműen el kell utasítani, ugyanis az elfogadás gyakorlatilag a Koszovóról történő lemondással lenne egyenlő.

A SNS emellett az elvándorlás megállítását tűzte ki célul, illetve a megépített utak, valamint a felújított oktatási és egészségügyi intézmények számával kampányolt.

A baloldali összefogás Szerbia az erőszak ellen nevű listájának képviselői a kormánypártok megbuktatását tűzték ki célul, mert úgy vélik, a kormánypártok nem a megfelelő módon vezetik az országot. Marinika Tepic képviselőjelölt szerdán kijelentette, ha csak öt százalékkal többen mennek el szavazni december 17-én, mint tavaly áprilisban, akkor meg tudják valósítani a céljaikat. A tavalyi előrehozott parlamenti választáson 58,6 százalékos volt a részvételi arány.

A Dveri és a Fogadalomtevők Szerb Pártjának koalíciója, illetve a Remény koalíció is azzal kampányol, hogy meg akarja dönteni a tizenegy éve hatalmon lévő Szerb Haladó Pártot.

A pártok többsége szerdán és csütörtökön tartotta, illetve tartja meg kampányzáró rendezvényeit.

A kormánypártok és az ellenzéki indulók egyaránt sorsdöntőnek nevezik a vasárnapi voksolást.

Péntektől kampánycsend lesz Szerbiában, ami azt jelenti, hogy egyik induló sem folytathat a pártja melletti kiállásra buzdító tevékenységet vasárnap 20 óráig.

December 17-én tizennyolc párt, illetve pártszövetség indul választási listával az előrehozott parlamenti választáson, míg a vajdasági tartományi választáson tizenhárom lista méri össze az erejét.

Szerbiában legutóbb tavaly tavasszal tartottak előrehozott parlamenti választást, ám az időközben lezajlott belpolitikai események miatt a köztársasági elnök szükségesnek látta új voksolás kiírását.

Országos szinten a 18 lista közül hét nemzeti kisebbségi lista van, míg a tartományi parlamentbe három nemzeti kisebbség választási listája szeretne bejutni. A nemzeti kisebbségek pártjai az úgynevezett természetes küszöb szabálya szerint kerülhetnek a törvényhozásba, ami azt jelenti, hogy annyi képviselőjük kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt anélkül, hogy el kellene érnie a 3 százalékos bejutási küszöböt. A három éve elfogadott törvénymódosítás alapján a természetes küszöb meghatározásakor a kisebbségi pártokra leadott szavazatoknál 1,35-ös szorzót használnak.

A voksolást december 17-én reggel 7 és este 8 óra között tartják, az előzetes eredmények még aznap éjjel várhatók,

míg a végleges eredményeket az urnazárást követően 96 órán belül közlik, amennyiben sehol sem kell megismételni a szavazást.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések