A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ne dobjuk ki a hagymahéjat, sok mindenre felhasználhatjuk


Napjainkban egyre nagyobb fontossággal bír a környezettudatosság. Ha van kertünk és még termesztünk is abban zöldségeket, gyógy- és fűszernövényeket, akkor igazán nagyon hasznos lehet a komposzt. A komposztba minden olyan anyag bekerülhet, amely lebomlik és jót tesz a földnek, ily módon a növényeinknek. A hagyma és a fokhagyma is bekerülhet a komposztba, de egyéb haszna is van a hagymahéjnak.


A vöröshagyma és a fokhagyma ismét kezd egyre nagyobb népszerűségnek örvendeni, hiszen köztudott, hogy mindkettő tele van nagyon értékes tápanyaggal, és sokféle betegség megelőzésében lehetnek a segítségünkre.

Nemcsak a hagyma és a fokhagyma, de a héjuk is sokféle tápanyagban bővelkedik. Többek között megtalálható ezekben C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, kálium, kalcium, foszfor, antioxidánsok, flavonoidok, kvercetin, szerves kénvegyületek, allil-diszulfid és allicin.

A kvercetin nemcsak egy erős antioxidáns, de remek gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ami segít leküzdeni az oxidatív stresszt is. Az allicin nemcsak az öregedési folyamatok lassításában lehet a segítségünkre, de fokozhatja az immunitást, csökkentheti a magas koleszterinszintet, és segít fenntartani a szív- és érrendszer egészségét is.

Nézzük meg, hogy mire is használhatjuk ennek a két hagymának a héját. Nemcsak a hagymaféléket, de a hagymahéjat is felhasználhatjuk levesek, pörköltek és egyéb ételek készítéséhez. Azonban először meg kell párolnunk, főznünk a hagymahéjat. Tegyünk egy edénybe vizet, majd adjuk hozzá a megmosott hagymahéjat. Fűszereket is szórhatunk az edénybe. Amikor úgy érezzük, hogy szép színe van a hagymás víznek, szűrjük le. Tároljuk hűtőszekrényben, majd amikor főzünk, adagoljunk ebből a keverékből az ételünkhöz.

Hagymahéjból remek gyulladáscsökkentő teát is készíthetünk. Forraljunk fel vizet, adjuk hozzá a hagymahéjat, majd hagyjuk állni legalább félórán keresztül. Ezt követően szűrjük le, majd ízesítsük mézzel és citromlével. Nemcsak az influenza megelőzésében segít ez a keverék, de nagyszerűen csillapítja az izomgörcsöket, és még a jobb alvást is megtámogatja.

Ha sokat viszket a bőrünk, illetve begyulladt és még az irritáció is jellemzi, akkor a hagymahéjból készült tonik rendkívül jó hatással lesz rá, ugyanis nemcsak antimikrobiális, hanem gyulladáscsökkentő és gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. Készítsünk a fent leírt módon teát a hagymahéjból, várjuk meg, míg kicsit lehűl, majd mártogassunk meg benne vattakorongot, és ezzel törölgessük át az irritált bőrfelületet.

Hogyan készítsünk hagymahéjból teát? Mutatjuk a receptet!

Hagymahéjtea hozzávalói:
• egy fej vöröshagyma,
• forró víz,
• méz,
• citromlé.

Elkészítése:
Első lépésként alaposan mossuk meg a hagymát, majd szedegessük le a héját és tegyük azt egy nagyobb bögrébe. Ezt követően öntsük rá a forró vizet. Áztassuk legalább 10 percig, majd szűrjük le. Ízesítsük mézzel és frissen facsart citromlével.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések